Νομιμοποιείται η αναπαραγωγή και η κατοχή της πέρδικας και του λαγού

hunting Θηράματα, Νομοθεσία

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του υπουργείου Εσωτερικών καλεί όσους κατέχουν λαγούς, περδίκια και άλλα θηράματα να τα δηλώσουν, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν τις σχετικές άδειες μέσα στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η Υπηρεσία Θήρας αυτή την εβδομάδα θα εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, ενημερώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, ώστε η κατοχή των θηραμάτων να είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Αναφέρεται ότι θα δοθεί χρόνος έξι μηνών, ώστε να δηλώσουν όλοι τα θηράματα που κατέχουν. Μάλιστα οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι κανένας δεν θα διωχθεί, ανεξαρτήτως πόσα περδίκια ή λαγούς κατέχει, ενώ δεν θα ζητηθεί επίσης να αιτιολογήσουν την κατοχή τους. Αμέσως μετά τη δήλωσή τους, θα πάρουν σχετική άδεια, οπότε θα μπορούν να προβαίνουν και στην αναπαραγωγή τους. Εάν αποφασίσουν να πωλούν θηράματα θα πρέπει να εκδώσουν και δεύτερη άδεια εμπορίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να κατέχει ένας μέχρι 50 περδίκια θα πληρώνει ετήσια άδεια 20 ευρώ, από 51 μέχρι 150 περδίκια 40 ευρώ και από 151 μέχρι 300 θα πληρώνει 60 ευρώ.

Για μεγάλα εκτροφεία περδικιών η άδεια ορίζεται στα 200 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή με τις ίδιες τιμές κατατάσσονται η κυπριακή πέρδικα, η πετροπέρδικα, η βραχοπέρδικα, η αγριόκοτα, το ορτύκι, ο φασιανός, η φραγκολίνα, η καμπίσια πέρδικα, η φάσσα, το φιλικουτούνι, το τρυγόνι, το φοινικοτρύγονο κ.α. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πουλιά που μπορούν να εκτρέφονται, πάντα με την έγκριση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας και κατόπιν σχετικής άδειας. Τόσο τα περδίκια όσο και τα υπόλοιπα είδη, μπορούν να τα αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι από άλλους εκτροφείς ή καταστήματα.

Διευκρινίζεται ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι θα καταβάλλουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι ιδιώτες. Η νέα νομοθεσία φέρνει μια νέα εποχή στα κυνήγια της Κύπρου, αφού τα πουλιά αυτά θα πωλούνται όχι μόνο από ιδιώτες, εκτροφεία και pet shop, αλλά και από σούπερ μάρκετ. Συνεπώς θα μπορεί κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ν’ αγοράζει περδίκια είτε προς εκτροφή είτε προς βρώσιν.
Θα φέρουν δακτυλίδι

Η νομοθεσία που τιτλοφορείται «Οι Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Κατοχή Εκτρεφόμενων Ειδών Άγριων Πτηνών ή Άγριας Πανίδας) Κανονισμοί του 2018, προβλέπει την ελεύθερη κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία όλων των θηραμάτων. Τα εκτρεφόμενα θηράματα μπορούν να πωλούνται είτε ζωντανά είτε έτοιμα για κατανάλωση.

Τα περδίκια και άλλα θηράματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν σήμανση. Για το σκοπό αυτό θα φροντίσει η Υπηρεσία Θήρας. Ακόμα και τα πουλιά που εισάγονται θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αποκτούν ειδικό δακτυλίδι στο πόδι. Ωστόσο, δίδεται η εξουσία στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας σε περιπτώσεις που ένας εκτρέφει μεγάλο αριθμό πουλιών για σκοπούς παραγωγής τροφίμων να εξαιρούνται από τη σήμανση. Το ίδιο θα συμβαίνει όταν θα επηρεάζεται η υγεία των πουλιών.

Πηγή: Philenews/Σωτήρης Μιχαήλ