Νομοσχέδιο κατοχύρωσης των κυπριακών προϊόντων

ImageHandler 1 Κολοκάσι

Στην παραγωγή κυπριακών αγροτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, επενδύει το υπουργείο Γεωργίας. Μέσα από ειδικό νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, επιδιώκεται να διακριθούν τα αγροτικά προϊόντα για την ταυτότητα και τη μοναδικότητά τους και να προωθούνται τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην τουριστική βιομηχανία του τόπου. Επισημαίνεται ότι η συμβολή των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, είναι καθοριστικής σημασίας.

Η απονομή σήματος για τα κυπριακά προϊόντα στόχο έχει την ταυτοποίηση της προέλευσης, καθώς και την προβολή των κυπριακών προϊόντων που παράγονται στην Κύπρο με κυπριακές πρώτες ύλες, αλλά και την προστασία τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προς όφελος τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής και κατανάλωσης. Επιπλέον, έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για ανάπτυξη συνεργασίας για την ανάδειξη, την πιστοποίηση και κατοχύρωση μιας σειράς από τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορούν πιο εύκολα να αξιοποιηθούν και στην τουριστική βιομηχανία, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη της στρατηγικής γαστρονομίας στον τόπο μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και για επίτευξη του στόχου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερη έμφαση κατά τα τελευταία χρόνια δίδεται στην προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι τα Προϊόντα Ποιότητας, δηλαδή τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς και τα Βιολογικά Προϊόντα. Σε σχέση με τα ΠΓΕ και ΠΟΠ, έχουν ήδη καταχωρηθεί ως ΠΓΕ τέσσερα προϊόντα, το λουκούμι Γεροσκήπου, η κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου, το παφίτικο λουκάνικο και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και ως ΠΟΠ, το κολοκάσι Σωτήρας / κολοκάσι – πούλλες Σωτήρας, ενώ έχει διαβιβαστεί στην Κομισιόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα για πολιτικούς κυρίως λόγους ο φάκελος που αφορά στο χαλλούμι.

Επίσης, έχουν διαβιβαστεί στην Ε.Ε, για εξέταση σε κοινοτικό επίπεδο, οι φάκελοι για τρία αλλαντικά της Πιτσιλιάς (λουκάνικο Πιτσιλιάς, χοιρομέρι Πιτσιλιάς και λούντζα Πιτσιλιάς), ενώ σε εθνικό επίπεδο, έχουν παραληφθεί και εξετάζονται τέσσερις αιτήσεις για καταχώρηση ονομασιών ως ΠΓΕ (ροδόσταγμα Αγρού, μακαρόνια της σμύλας (τρυπητά), τερτζιελλούθκια (κουλλουρούθκια με το έψημα) και πατάτα κοκκινογής Κοκκινοχωρίων).

Σε σχέση με τη Βιολογική Γεωργία στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, η ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Σήμερα, ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών ανέρχεται στους 1.174 και η βιοκαλιεργούμενη έκταση υπερβαίνει τα 5.550 εκτάρια (4,2% του συνόλου της καλλιεργήσιμης έκτασης).

Πηγή: Φιλελεύθερος