ΝΥ: Οδηγίες για κατηγοριοποίηση των υποθέσεων διαφθοράς

Οδηγίες για κατηγοριοποίηση των υποθέσεων διαφθοράς δόθηκαν κατά την πρώτη συνεδρία της ομάδας συντονισμού διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων

852BAE5F 41EC 4A23 B732 111980544FA2

Οδηγίες για κατηγοριοποίηση των υποθέσεων διαφθοράς δόθηκαν κατά την πρώτη συνεδρία της ομάδας συντονισμού διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας η ομάδα λειτουργεί υπό την αιγίδα της ως ένας εξειδικευμένος μηχανισμός παροχής καθοδήγησης και συντονισμού ποινικής διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, καθώς και υποθέσεων που πιθανόν να εμπεριέχουν στοιχεία διαφθοράς.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, δόθηκαν οδηγίες για κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση τη φύση τους και καταρτισμού καταλόγου υποθέσεων, ώστε η συνδρομή της Ομάδας στο ανακριτικό έργο να αρχίσει το συντομότερο.

Σημειώνεται ότι της συνεδρίας προήδρευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, με τη συμμετοχή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη, της προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ.), του Αστυνομικού Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και υπηρεσιακών παραγόντων από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς συστάθηκε τον Μάρτιο 2022, μετά από πρωτοβουλία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, με όρους εντολής την εποπτεία, την καθοδήγηση και τον συντονισμό των διαδικασιών διερεύνησης σοβαρών ποινικών υποθέσεων διαφθοράς, με στόχο την υποβοήθηση του έργου των ανακριτικών Αρχών, στη βάση και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς.

Επικεφαλής της Ομάδας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ή ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ή εκπρόσωπός τους, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν έμπειροι λειτουργοί που έχουν οριστεί από τη Νομική Υπηρεσία, την ΜΟ.Κ.Α.Σ. και την Αστυνομία, ως εκπρόσωποί τους. Ad hoc συμμετοχή θα έχουν εκπρόσωποι άλλων Αρχών ή Οργανισμών του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκεί και όπου η εμπλοκή ή η ενημέρωσή τους κρίνεται απαραίτητη για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, η Ομάδα Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς θα συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (που αποτελεί ξεχωριστά θεσμοθετημένο σώμα) με την κάθε Υπηρεσία να ενεργεί στον τομέα της αρμοδιότητάς της.

Πηγή: ΚΥΠΕ