Ο χάρτης του νέου κύματος στην Ευρώπη – Πού βρίσκεται η Κύπρος

Ολόκληρη η Κύπρος, εμφανίζεται με ανοιχτό και σκούρο «μωβ» χρώμα

Moscow Covid vacciation Centre AP Photo Ευρώπη, νέο κύμα, πανδημία, χάρτης

Τα εβδομαδιαία επίπεδα μολύνσεων από Covid-19 στις χώρες της Ευρώπης παρουσιάζονται σε διαδραστικό γράφημα των New York Times, με τα πιο ανοιχτά χρώματα να σημαίνουν χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων και τα πιο σκούρα, υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του χάρτη το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου, ολόκληρη η Κύπρος, εμφανίζεται με ανοιχτό και σκούρο «μωβ» χρώμα, που σημαίνει ότι τα επίπεδα των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

europe map Ευρώπη, νέο κύμα, πανδημία, χάρτης

Ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο ενός νέου κύματος της Covid-19, με όλο και περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινή στην ήπειρο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα επίπεδα μολύνσεων στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, είναι ήδη διπλάσια συγκριτικά με εκείνα που καταγράφονταν κατά την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Ως απάντηση, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιβάλουν ξανά τους αυστηρούς περιορισμούς που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πίστευαν πως είχαν αφήσει πλέον πίσω τους. Στην Αυστρία και τη Σλοβακία τέθηκαν σε ισχύ νέα lockdown, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης να παραμένουν κλειστά, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η νέα έξαρση.

Η πρόκληση της «Όμικρον»

Επιπλέον, η εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, το οποίο – όπως έχει προειδοποιήσει ο ΠΟΥ – είναι πιθανόν να επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης– έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Κρούσματα του εν λόγω στελέχους έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί ανάμεσα σε ταξιδιώτες σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο επίσκεψής της στη Λετονία, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι παρόλο που θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες για να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια πλήρη εικόνα σχετικά με την «Όμικρον», οι βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων.

«Η γενική γραμμή φαίνεται να είναι: Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Εμβολιαστικό χάσμα

Παρά την ύπαρξη υψηλά αποτελεσματικών εμβολίων, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της υψηλά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, καθώς, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, όλο και περισσότερες συναθροίσεις λαμβάνουν χώρα σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, η χειμερινή έξαρση της πανδημίας έχει υπογραμμίσει για ακόμη μία φορά το χάσμα σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, οι θάνατοι έχουν φτάσει σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι μόνο στις χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.

kathimerini.gr