Ο κορωνοϊός μείωσε τους άτυπους μετανάστες

cache 728x3000 Analog medium 912266 236664 642020 1 Coronavirus, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Σταμάτησε για την ώρα η διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Εδώ και τρεις ημέρες, κανένας από αυτούς δεν εισήλθε στο ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία έδαφος για να υποβάλει αίτηση παροχής ασύλου.

Τις τελευταίες βδομάδες και παρά τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν στη διακίνηση τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές λόγω κορωνοϊού, η διοχέτευση παράτυπων -κυρίως οικονομικών- μεταναστών που προέρχονται από αφρικανικές χώρες, συνεχιζόταν, με μειωμένους όμως ρυθμούς. Έτσι, ενώ προηγουμένως κατέφθαναν καθημερινά από διάφορες “τρύπες” της γραμμής αντιπαράταξης δεκάδες παράνομοι μετανάστες, την περασμένη βδομάδα εμφανίζονταν σε αστυνομικούς σταθμούς για υποβολή αίτησης ασύλου πολύ λιγότεροι και τις τρεις τελευταίες ημέρες δεν εμφανίστηκε ούτε ένας.

Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές, πιστεύουν ότι είτε έχουν ήδη φτάσει στις ελεύθερες περιοχές όσοι άτυποι μετανάστες βρίσκονταν στα κατεχόμενα, είτε ότι έχουν αποδώσει τα επιπρόσθετα μέτρα φύλαξης που έχουν ληφθεί στη γραμμή αντιπαράταξης, παρόλο που επίσημα δεν έχει καταγραφεί οποιοδήποτε επεισόδιο παρεμπόδισης άτυπων μεταναστών να εισέλθουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Στο μεταξύ, την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες ΜΚΟ -τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει- που υπαινίσσονται ότι οι συνθήκες φύλαξης των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής στο Πουρνάρα και στην Κοφίνου δεν είναι οι ενδεδειγμένες. “Διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ ότι κρατούμε “έγκλειστους” στα κέντρα υποδοχής τους μετανάστες. Το ΥΠΕΣ απλά υπενθυμίζει ότι παρά το μεγάλο του αριθμού, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πετύχαμε να έχουμε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού ακριβώς γιατί περιορίσαμε τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής. Όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει και εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα για τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, δεν αντιλαμβανόμαστε με ποιο σκεπτικό ζητείται ελευθερία κινήσεων για τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα είναι και παράνομοι”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Όπως εξάλλου διευκρινίζει αναφορικά με τη μεταφορά μικρού αριθμού μεταναστών από τις ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες διαβιούσαν τα δύο τελευταία χρόνια στα δύο κέντρα υποδοχής, αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο επειδή σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν πειθαρχούσαν στα περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

“Προσδοκία μας είναι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να επαναπατρίσουμε όσους προέρχονται από χώρες στις οποίες δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή κινδύνου για τη ζωή τους”, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: Φιλελεύθερος