Ο «Ορέστης» κατονόμασε το θύμα στην Ορούντα – Υπό 8ήμερη κράτηση

cache 1050x3000 Analog medium 693643 115705 2742019 1 Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Ατάραχος και συνεχώς με σκυμμένο το κεφάλι ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς άκουσε το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, να διατάσσει την 8ήμερη κράτησή του για 7 υποθέσεις απαγωγής και φόνου εκ προμελέτης.

cache 1000x3000 Analog medium 693644 156605 2742019 1 Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Όπως λέχθηκε στη δικαστική αίθουσα, ο “Ορέστης” έδωσε γραπτή κατάθεση στους ανακριτές της υπόθεσης, στην οποία κατονόμασε τη γυναίκα που η σορός της εντοπίστηκε μέσα σε λάκκο στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα, ως την Κάτχα Άνου από το Νεπάλ.

Χωρίς να φέρει σε κανένα σημείο της δικαστικής διαδικασίας ένσταση, ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς ανέφερε απλά “δεν φέρω ένσταση. Συμφωνώ”, όταν τον ρώτησε η δικαστής εάν συμφωνεί με το αίτημα της Αστυνομίας για την 8ήμερη κράτησή του.

Ο στρατιωτικός, ατάραχος, οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στη δικαστική αίθουσα συνοδεία αστυνομικών. Παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου χωρίς δικηγόρο, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά.

cache 1000x3000 Analog medium 693645 1103047 2742019 1 Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Τα μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο ήταν δρακόντεια. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, με τους αστυνομικούς να ζητούν για έλεγχο τη δημοσιογραφική ταυτότητα των εκπροσώπων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου που πήγαν να παρακολουθήσουν τη δικαστική διαδικασία.

Στην κατάθεση του ενώπιον δικαστηρίου ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας Ιωάννης Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο ύποπτος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης και της απαγωγής με σκοπό το φόνο, με θύματα επτά πρόσωπα, αδικήματα που διαπράχθηκαν από τις 30/9/2016 μέχρι τις 26/4/2019 στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας.

Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Στις συνέχεια, ο ανακριτής κατέθεσε όλο το ιστορικό γύρω από τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείο στο Μιτσερό, αυτό της 38χρονης Μαίρη Ρόουζ από τις Φιλιππίνες.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση εξαφάνισης της Αριάν Παλάνας από τις Φιλιππίνες που ο 35χρονος στρατιωτικός παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε.

Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Ο κ. Γιωρκάτζης εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των ερευνών έγινε άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του υπόπτου και ανακάλυψαν ότι είχε επικοινωνίας και με τη Μαρικάρ που κι εκείνη έχει εξαφανισθεί, ενώ στη συνέχεια ο ύποπτος παραδέχθηκε σε προφορική ανάκριση τη διάπραξη των φόνων άλλων τριών προσώπων, ανεβάζοντας συνολικά των αριθμών των θυμάτων στα επτά.

Ζήτησε να τον πάρουν στη Κοκκινοπεζουλα και υπέδειξε που έριξε τα πτώματα, ενώ τους υπέδειξε και στο Πεδίο Βολής Ξυντούς στην Ορούντα που πέταξε τη σορό γυναίκας από την Ινδία ή το Νεπάλ, καθώς ο ίδιος δε θυμόταν ούτε το όνομά της ούτε την καταγωγή της.

Όση ώρα κατέθετε ο αστυνομικός ανακριτής, ο 35χρονος στρατιωτικός ήταν σκυφτός.

Η Αστυνομία αιτήθηκε την έκδοση διατάγματος 8ήμερης κράτησης του υπόπτου.

Η δικαστής τότε, τον ρώτησε εάν συμφωνεί και ο 35χρονος απάντησε απλά “ναι”.

Ο Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας είπε, επίσης μεταξύ άλλων, ότι ο ύποπτος ζήτησε ο ίδιος και έγραψε ιδιοχείρως σε δέκα σελίδες τους φόνους όλων των 7 θυμάτων.

Αστυνομία, Έγκλημα, Έγκλημα Μιτσερό

Προχώρησε και σε γραπτή κατάθεση στους ανακριτές στην οποία μάλιστα, κατονόμασε και το θύμα που εντοπίστηκε σε πηγάδι στο Πεδίο Βολής στην Ορούντα. Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, πρόκειται για γυναίκα από το Νεπάλ ονόματι Κάτχα Άνου.

Από την πλευρά του, ο δικηρόγος της Δημοκρατίας, Μάριος Κουτσόφτας, εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής κατέθεσε πως ενυπάρχουν οι λόγοι για την κράτηση του υπόπτου, καθώς παραπέμπει σε παλαιές υποθέσεις και συμφώνησε με το αίτημα της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής λήφθηκαν 250 καταθέσεις, ενώ υπολείπονται να ληφθούν άλλες 150, ενώ παράλληλα οι Αρχές αναζητούν ένα ακόμη όχημα του υπόπτου, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Γιωρκάτζης, αναμένεται να καταδείξει μαρτυρία.

Αναφορικά με το θύμα που εντοπίστηκε στο πεδίο βολής στην Ορούντα, αναμένεται επίσης να γίνει η νεκροτομή με συναρμολόγηση των οστών για να διακριβωθεί η ταυτότητά του.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Δικαστής Νάτια Μαθηκολώνη αναφέρθηκε στις αρχές και τη νομολογία που διέπουν την άσκηση της εξουσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης από το Δικαστήριο.

Το βάρος είναι στους ώμους της Αστυνομίας, είπε, να καταδείξει ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και ότι η κράτηση του υπόπτου είναι αναγκαία. Βάρος, πρόσθεσε, το οποίο αυξάνεται όταν ζητείται η ανανέωση προηγούμενου διατάγματος, αφού η Αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει περαιτέρω ότι ο χρόνος που δόθηκε προηγουμένως από το Δικαστήριο αξιοποιήθηκε δεόντως και ότι η παράταση της κράτησης είναι ευλόγως αναγκαία για τις ανακρίσεις που υπολείπονται.

Η δικαστής, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ανακριτικό έργο σε εξέλιξη και κρίνοντας ως αναγκαία την περαιτέρω κράτηση του υπόπτου, εξέδωσε εναντίον του διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησής του.

Από την πλευρά του ο 35χρονος στρατιωτικός δεν έφερε ένσταση.

Πηγή: Φιλελεύθερος