Ο «βαλές» Ροζ Πάνθηρας που καταζητείται για ληστεία στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Οι «Ροζ Πάνθηρες» είναι μια συμμορία που βρίσκεται πίσω από 380 ληστείες κοσμηματοπωλείων

7D1CA1ED 066E 4A6C 9E3A 3D547EB505E2

Η νέα καμπάνια των Europol και ENFAST έχει ως επίκεντρο καταζητούμενα πρόσωπα που συνδέονται με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Η Europol προβαίνει σε παρόμοιες εκστρατείες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην εν λόγω εκστρατεία περιλαμβάνεται και 54χρονος για ένοπλη ληστεία στην Κύπρο.

Το σλόγκαν της φετινής καμπάνιας είναι «Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver». Τα γραφικά που ετοιμάστηκαν για την καμπάνια περιστρέφονται γύρω από μια σειρά από τραπουλόχαρτα, που αντιπροσωπεύουν διάφορους τύπους εγκληματιών:

Ρήγας: Επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων

Ντάμα: Έμποροι ναρκωτικών

Βαλές: Βίαιοι εγκληματίες

Τζόκερ: Διοργανωτής

Στην κατηγορία «Βίαιοι εγκληματίες» συγκαταλέγεται καταζητούμενος που διέπραξε ένοπλη ληστεία στην Κύπρο το 2012.

Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει η Europol, στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 δράστες που θεωρούνται ότι ανήκουν στο κύκλωμα της συμμορίας PINK PANTHERS έσπασαν τον τοίχο και εισήλθαν από διπλανό κτίριο σε κοσμηματοπωλείο στη Λεμεσό και κατάφεραν να κλέψουν κοσμήματα αξίας 616.081.77 ευρώ.

Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή μετά από καταδίωξη από φύλακα.

Από τις εξετάσεις στη σκηνή απομονώθηκε ένα προφίλ DNA που είχε αντιστοιχιστεί με ένα πρόσωπο σερβικής καταγωγής. Πρόκειται για τον 54χρονο Goran Mladenovic.

CDB86299 5430 43E1 A47F 235FD4AE646F

Ποιοι είναι οι «Ροζ Πάνθηρες»

Οι «Ροζ Πάνθηρες» είναι μια συμμορία που βρίσκεται πίσω από 380 ληστείες κοσμηματοπωλείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Interpol, οι Πάνθηρες δρούσαν από το 1999 μέχρι το 2015. Η αξία των κοσμημάτων και των διαμαντιών που έχουν αρπάξει να υπολογίζεται σε 334 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ομάδα είχε αναπτύξει «πυρήνες» σε συνολικά 35 χώρες με τα περισσότερα μέλη της να προέρχονται είτε από την πρώην Γιουγκοσλαβία είτε από άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Σε διάστημα έξι ετών κατά τον 21ο αιώνα, οι Ροζ Πάνθηρες έχουν διάπραξει κλοπές σε 120 καταστήματα από είκοσι διαφορετικές χώρες.

Η Ιαπωνία, το Λονδίνο, η Δανία, το Μονακό, το Παρίσι, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει συχνά στόχος από τη συμμορία.