Ο βουλευτής Χατζηγιάννης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της ΚΣ ΟΑΣΕ για τον Covid-19 και την κοινωνική συνοχή

015BF71A E83E 4FFF 9FDC DFE8A9067532 Coronavirus, Κυριάκος Χατζηγιάννης

Ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη, με θέμα “H απάντηση στον Covid-19 στις ποικιλόμορφες κοινωνίες: Προκλήσεις και ευκαιρίες για σταθερότητα και κοινωνική συνοχή”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, σε εισαγωγική παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με διαφορετικό τρόπο.

Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας να λαμβάνεται υπόψη το ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και στην εξάπλωση της νόσου, αλλά και το ότι η πανδημία εντείνει τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές διαιρέσεις. Πρέπει ακόμα, πρόσθεσε, να προσμετράται η μακρά ιστορία καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι οποίες οδηγούν σε στιγματισμό και διακρίσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννη καταδίκασε τη δραματική αύξηση διαδικτυακής επισκεψιμότητας σε ιστότοπους μίσους και την αύξηση περιστατικών μίσους, με θύματα ως επί το πλείστον ασιατικής καταγωγής. Προειδοποίησε δε ότι η συσχέτιση της πανδημίας με συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί εύκολα να οδηγήσει στη δαιμονοποίηση και θυματοποίησή τους, προκαλώντας μακροχρόνιες διακρίσεις εντός των κοινωνιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι οι Βουλευτές έχουν καθήκον να καταδικάζουν τη ρητορική μίσους και να εργάζονται για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με την ελπίδα, όπως είπε, να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε πιο περιεκτικές και ανθεκτικές κοινωνίες.