Ο ΥΠΑΜ δίνει απαντήσεις για τους στρατιώτες -φοιτητές στην Αγγλία

2iuytr.24149fcc91a7c86a012557049ed50c67 Εθνική Φρουρά, θητεία, σπουδές

Ανησυχεί η Βουλή – Τα τέσσερα βασικά ερωτήματα

Η Βουλή … θέλει να έχει λόγο στην απόφαση της κατ’εξαίρεση αναστολής θητείας εθνοφρουρών για φοίτηση στα αγγλικά πανεπιστήμια που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό έγινε ώστε οι φοιτητές να προλάβουν την αύξηση των διδάκτρων και τερματιστούν τα φοιτητικά δάνεια την επόμενη χρονιά. Σήμερα στις 11:10 το πρωί ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης θα βρεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα «ανακριθεί» από τους βουλευτές δίνοντας εξηγήσεις για την απόφαση. Μαζί του θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Στην ουσία η Επιτροπή ενεργεί αυτεπαγγέλτως αφού θέλει να ενημερωθεί πλήρως για την απόφαση λίγες ημέρες στην ουσία προτού αυτή υλοποιηθεί. Την Επιτροπή βασανίζουν πάρα πολλά ερωτήματα τα οποία εδράζονται στα εξής:

Πρώτο: Εάν η απόφαση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Δεύτερο: Κατά πόσον προκύπτει δυσμενής διάκριση έναντι άλλων φοιτητών που θα σπουδάσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και ίσως τα διδακτρα είναι υψηλότερα (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Τρίτο: Με ποιον τρόπο θα πληρωθούν τα κενά που θα προκύψουν από την προσωρινή απόλυση των εν λόγω εθνοφρουρών.
Τέταρτο: Εάν διασφαλίζεται η επανένταξή τους στο στράτευμα και πότε.
Ίσως μέσα από τη συζήτηση προκύψουν και άλλα ζητήματα με δεδομένο ότι το μέλος της Επιτροπής Άμυνας βουλευτής Γιώργος Προκοπίου τόνισε στην Offsite τόνισε ότι ο Υπουργός πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις. Όπως είπε: «Ως πρώην στρατιωτικός λαμβάνω καθημερινώς πολλά μηνύματα από το κοινό που αγωνιά μετά από αυτή την απόφαση. Πληροφορήθηκα ότι τα γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν κλειστές θέσεις το 2020 άρα με την εξασφάλιση προσωρινού απολυτηρίου οι εν λόγω στρατεύσιμοι τι θα πράξουν; Έτσι και άλλιώς θα γίνουν αποδεκτοί το 2021».

Εξάλλου, «ίσως να προκύπτει δυσμενής διάκριση για άλλους φοιτητές που έκλεισαν θέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Γερμανία και σαφώς τα δίδακτρα εκεί είναι πιο υψηλά ή το ίδιο ακριβά». Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως περισσότερο είναι η διασφάλιση επανένταξής τους στην Εθνική Φρουρά. Θέλουμε καθαρές απαντήσεις».

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στην Offsite ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την Εθνική Φρουρά. Καταρχήν μαζί με την αίτηση που θα γίνει από όσους θα λάβουν προσωρινό απολυτήριο θα προσκομιστεί και η βεβαίωση φοίτησης στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, κάθε έτος οι φοιτητές ή συγγενικό τους πρόσωπο πρέπει να επανακαταθέτουν τη βεβαίωση φοίτησης στα Πανεπιστήμια. Σε περίπτωση που δεν κατατίθεται η βεβαίωση τότε αυτομάτως θα επανεντάσσονται στην Εθνική Φρουρά. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών (δηλαδή πρώτο πτυχίο) οι φοιτητές -στρατιώτες θα επιστρέφουν για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Η χρονική περίοδος θα είναι 12 μήνες.

Όπως πληροφορούμαστε, οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών αφού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουν βαλίτσες για τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ο Υπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτημα που θα τεθεί από τους βουλευτές».

Τι θα γίνει με τους ΣΥΟΠ

Οι εξελίξεις με τους στρατιώτες – φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία επηρεάζει και τους Συμβασιούχους οπλίτες. Η νέα προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει όταν ξεκαθαρίσει πλήρως ο αριθμός των στρατιωτών που θα μεταβούν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές.

Πηγή: Offsite