Ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Αμμοχώστου μας ενημερώνει για το νάρκοτεστ

Ξεκίνησε χθες 25 Ιανουαρίου η εφαρμογή του νάρκοτεστ μετά και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με την ψήφιση της νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να υποβάλλουν τους οδηγούς, που κινούνται στο οδικό δίκτυο, σε έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Όπως ανέφερε στο Famagusta.News ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας επαρχίας Αμμοχώστου, Λοχίας Γιώργος Δημητρίου, με τη νομοθεσία, τα μέλη της Αστυνομίας, μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε οδηγό να υποβληθεί σε Narcotest.

Η όλη διαδικασία, στο προκαταρκτικό της στάδιο, διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά και απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου από τον οδηγό. Αν ο οδηγός αρνηθεί ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου, διαπράττει αδίκημα και μπορεί να συλληφθεί.

Σε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέταση είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και σε περιπτώσεις άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης δείγματος σάλιου, ο οδηγός απαγορεύεται να συνεχίζει την οδήγηση και το όχημά του, μεταφέρεται στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό. Την ευθύνη της μεταφοράς του οχήματος, φέρει ο ιδιοκτήτης του ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος από το Γενικό Χημείο είναι θετικό, τότε σχηματίζεται ποινικός φάκελος και ο οδηγός κατηγορείται γραπτώς και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον Δικαστηρίου. Σε τέτοια περίπτωση, τα έξοδα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο, βαραίνουν τον οδηγό.

Ερωτώμενος για τις ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το αδίκημα της οδήγησης ή απόπειρας οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά και για άρνηση ή αποφυγή παροχής δείγματος σάλιου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτές ανέρχονται σε:

  • Ποινή φυλάκισης όχι πέραν των τριών ετών ή
  • Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.500 ή
  • Στέρηση άδειας οδήγησης όχι πέραν των τριών ετών ή
  • Όλες ή οποιαδήποτε ή οποιεσδήποτε από τις ποινές αυτές.

Ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Αμοχώστου ανέφερε ότι για τη λήψη των δειγμάτων σάλιου από τους οδηγούς, η διαδικασία προβλέπει την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, για την ασφάλεια τόσο των οδηγών, όσο και των αστυνομικών που θα διενεργούν τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι συσκευές της προκαταρκτικής εξέτασης, θα καταστρέφονται μετά την χρησιμοποίησή τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με την διαδικασία καταστροφής βιολογικών αποβλήτων.

Η εφαρμογή του Narcotest, σημείωσε, τέλος, δίνει στην Αστυνομία ένα ακόμα εργαλείο, στον αγώνα της για πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Famagusta.News