«Οι γιατροί να συνταγογραφούν το φθηνότερο υλικό και την ελάχιστη δυνατή ποσότητα»

Τί θα γίνει με τις υφιστάμενες συνταγές

cache 1500x3000 Analog medium 1342659 102861 28112021 ΓΕΣΥ, επίδεσμοι, ΟΑΥ, συνταγογράφηση

Τα φθηνότερα επιθέματα και στις όσο το δυνατό λιγότερες ποσότητες, ζητά ο ΟΑΥ από τους γιατρούς να συνταγογραφούν για τους ασθενείς τους και την ίδια ώρα ενημερώνει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών, οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα για την κατάσταση τους αναλώσιμα υλικά, μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. 

Όπως αναφέρει σε επιστολή προς τους γιατρούς του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ, «έχει προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για διάφορα είδη εξειδικευμένων επιθεμάτων των οποίων η προμήθεια θα γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και για τα οποία θα υπάρχει επιλογή με ύπαρξη Συνεισφοράς ΙΙ». 

Τα επιθέματα που σήμερα περιλαμβάνονται σε πίνακα ο οποίος επισυνάπτεται στους γιατρούς. Όπως αναφέρει ο ΟΑΥ «θα απενεργοποιηθούν από το κατάλογο από τις 10/1/2022 και καλούνται οι ιατροί, να μην τα συνταγογραφούν». 

Επιπρόσθετα, ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι  «οι υφιστάμενες συνταγές που δεν θα έχουν εκτελεστεί μέχρι 10/1/22, πρέπει να επανεκδοθούν με άλλο διαθέσιμο προϊόν».

Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμα ότι «στο παρόν στάδιο και μέχρι την κατακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού,τα διαθέσιμα επιθέματα για κατακλύσεις, έλκη, εγκαύματα θα συνεχίσουν να διατίθενται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ». Και καταλήγει: «Καλούνται οι ιατροί να συνταγογραφούν το φθηνότερο δυνατό υλικό (ξεκινώντας από απλό επιδεσμικό υλικό) και την ελάχιστη δυνατή ποσότητα με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα έλκος, περιορίζοντας τη χρήση ακριβότερων εξειδικευμένων επιθεμάτων στο απολύτως απαραίτητο».

Η απόφαση αυτή του ΟΑΥ, αναπόφευκτα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, με δηλώσεις του στον «Φ», απαντά στον ΟΑΥ ότι «όχι μόνο είναι λάθος η πρακτική να στοιβάζονται οι ασθενείς στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά έπρεπε να γίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Πρέπει να προστεθούν όλες οι εταιρείες σε διαδικασία προμήθειας μέσω των φαρμακείων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εκτός από ταλαιπωρία, η επίσκεψη στα νοσοκομειακά φαρμακεία επιφέρει κινδύνους ειδικά λόγω της πανδημίας, δεν είναι σοφό να στρέφουμε τους ασθενείς στα νοσοκομεία για προμήθεια αναλωσίμων, ούτε αυτή η πρακτική ανήκει στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ που θέλουμε».

Οι ασθενείς, «απαιτούν όπως το ΓεΣΥ δίνει πρόσβαση σε καλής ποιότητας αναλώσιμα στους ασθενείς από όλες τις καλές εταιρείες οι οποίες τα προσφέρουν και δεν είναι φθηνές αντιγραφές». Σε ό,τι αφορά κάποια νομικά ζητήματα, η ΟΣΑΚ αναμένει να δοθούν διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

philenews.com