Oι αιτήσεις πολιτικού ασύλου έχουν ξεπεράσει τις 700 – 19 χιλιάδες υπό εξέταση

Με φοβερούς ρυθμούς συνεχίζονται και το 2022 οι μεταναστευτικές ροές, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίζονται πλέον σε ρόλο διεκπεραιωτή των αιτήσεων και μόλις τα άκρως απαραίτητα να διαθέτουν.

αιτήσεις, Μετανάστες, πολιτικό άσυλο

Με φοβερούς ρυθμούς συνεχίζονται και το 2022 οι μεταναστευτικές ροές, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίζονται πλέον σε ρόλο διεκπεραιωτή των αιτήσεων και μόλις τα άκρως απαραίτητα να διαθέτουν.

Μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του νέου έτους, οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου έχουν ξεπεράσει τις 700, γεγονός που προδιαγράφει ότι και η χρονιά αυτή θα είναι δυσοίωνη όσον αφορά στη μετανάστευση. Ήδη, ο υπουργός Εσωτερικών έχει προαναγγείλει ότι θα μελετηθεί το μοντέλο της Λιθουανίας σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω της Ουκρανίας, ενώ τηρεί στενή επαφή με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ για βοήθεια κυρίως στις επιστροφές μεταναστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερις οι δίοδοι μεταναστών – Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 19 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου προς εξέταση, ενώ το 2021 έχουν εξεταστεί 16.549 αιτήσεις –αριθμός ρεκόρ– γεγονός που παραπέμπει ότι με τους ρυθμούς που υποβάλλονται οι αιτήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει εκκαθάρισή τους ούτε και το 2023. Την ίδια στιγμή, η χρονιά που μόλις έφυγε, έκλεισε με 13.500 αιτητές ασύλου, αριθμοί πολλαπλάσιοι από αυτούς που μπορεί να δεχθεί η χώρα μας, με το σύστημα υποδοχής να δέχεται τεράστια πίεση αφού είναι πέραν των δυνατοτήτων για τα στάνταρ που δημιουργήθηκε.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», αυτή τη στιγμή οι δομές πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, μετά βίας δέχονται άλλους μετανάστες, ενώ έξω από το Πουρνάρα βρίσκονται αρκετά πρόσωπα που περιμένουν τη σειρά τους να εισαχθούν στο Κέντρο, και ταυτόχρονα στη νέα δομή στην περιοχή Λίμνες στην Μεννόγεια, υπάρχουν πέραν των 600 μεταναστών.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών προγραμματίζει την ανέγερση του πρώτου προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή Λίμνες με κόστος πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η χώρα μας θα ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε την περασμένη βδομάδα το πράσινο φως στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας στην περιοχή Λίμνες, ώστε να εξετάζονται επί τόπου προσφυγές μεταναστών, μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου τους, ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους.

philenews.com