Κυπρος

Οι ιερές συμμαχίες μέσα στη Σύνοδο- Το σενάριο εκλογής από την 1η ψηφοφορία

Για τις διαβουλεύσεις εν όψει Αρχιεπισκοπικών Εκλογών μίλησαν στο Πρωτοσέλιδο οι Θεολόγοι Θεόδωρος Κυριακού και ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης.

Αρχικά, ο κ.Κυριακού ανέφερε ότι είχαμε δύο νικητές. Ο ένας ήταν ο Αθανάσιος και ο άλλος ο Γεώργιος. Ο τελευταίος δεν ήταν βέβαιο ότι θα έμπαινε στο τριπρόσωπο, πόσω μάλλον να ήταν δεύτερος.

Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιλλίδης σημείωσε ότι οι «ανίερες συμμαχίες» έκαναν τις εκλογές «κάθε πέρσι και καλύτερα», επηρεάζοντας την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Σε σχέση με τον Μητροπολίτη Πάφου, επεσήμανε ότι πάντοτε ο τοποτηρητής έχει την αίγλη της θέσης και βρισκόταν 40 ημέρες στη Λευκωσία στην Αρχιεπισκοπή. Σημείωσε δε ότι το άστρο του Ησαΐα τώρα ανατέλλει.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι ο Πάφου αξιοποίησε επικοινωνιακά κάποια πράγματα με σωστό τρόπο. Απευθύνθηκε στον χώρου του Κέντρου, ενώ έδωσε βαρύτητα στο εθνικό ζήτημα. Επίσης, επανέφερε στον διάλογο πράγματα που είχαν τελειώσει, όπως τον προσηλυτισμό.

Ο κ. Πιτσιλλίδης είπε ότι «δεν ψήφισα τον Μητροπολίτη Λεμεσού, αλλά πήρε όσους ψήφους πήραν οι άλλοι δύο μαζί. Δεν είμαστε απλοί ψηφοφόροι, είμαστε το Σώμα της Εκκλησίας, εμείς συναποτελούμε την Εκκλησία.

Ο Κ. Κυριάκου έκανε αναφορά «στις πραγματικότητες των αποτελεσμάτων της κάλπης. Δηλαδή, το 35,68% του Αθανάσιου στον κυπριακό λαό είναι 10%. Το 18,39% του Πάφου είναι 5-6%. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μια τέτοια διαδικασία. Ίσως να έπρεπε να υπάρχει διαδικασία κλήρωσης μετά την εκλογή του τριπροσώπου. Όταν εμπλέκεις τον κόσμο, είναι δικαιολογημένος ο Αθανάσιος να λέει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση του λαού. Από τον άλλη, δικαιολογημένος είναι και ο Πάφου, τηρώντας το γράμμα του καταστατικού». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το καταστικό.

Σε σχέση με τις ισορροπίες εντός της Ιεράς Συνόδου, οι δύο θεολόγοι δεν απέκλεισαν να βγει Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη ψηφοφορία. Στο «στρατόπεδο» του Μητροπολίτη Πάφου είναι οι Τριμυθούντος, Κιτίου, Μεσαορίας, Χύτρων και Αρσινόης, συνολικά επτά ψήφοι. Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιοι με ερωτηματικά (Κυρηνείας, Βασίλειος, Μόρφου).

Σημειώνεται πως οι Κυκκώτες (Κύκκου και Ταμασού), έχουν διαφορές και με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.

Πάντως, ο κ.Κυριάκου έκανε λόγο για υπόσχεση του Γεώργιου στον Μητροπολίτη Καρπασίας ότι θα του δώσει τη Μητρόπολη Λεμεσού.

Ροη Ειδησεων

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024

Θα ενημερώσει Γκουτέρες για τις επαφές της η Ολγκίν

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η…

13 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Καταζητούνται τρία πρόσωπα για υπόθεση κλοπής (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των τριών…

13 Μαΐου, 2024