«Οι περισσότεροι στον δρόμο με έβλεπαν και γελούσαν…» Ένα βίντεο «γροθιά στο στομάχι»

Της Χριστιάνας Διονυσίου - «Ο ρατσισμός γεμίζει τις ψυχές με πληγές που δεν επουλώνονται ποτέ…τα δάκρυα είναι τόσο καυτά που προκαλούν έγκαυμα». Μαρία Λοΐζου

Screenshot 2021 03 18 134819 1 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Στις 21 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Ονομάζεται επίσης και Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων). Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ που καλεί όλο τον κόσμο, σε παγκόσμια κλίμακα, να ενώσει τις δυνάμεις του κατά του ρατσισμού εμπράκτως, ξεκινώντας πρώτα σε προσωπικό επίπεδο, και στη συνέχεια σε συλλογικό, προτρέποντάς τους να αποδοκιμάζουν ανοιχτά περιστατικά ρατσισμού που εξελίσσονται μπροστά τους και να τάσσονται υπέρ της οικουμενικής ισότητας των ανθρώπων.

Ο ρατσισμός, οι φυλετικές διακρίσεις, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία αποτελούν, δυστυχώς, φαινόμενα οικεία σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Τη σημερινή εποχή, όμως, είναι υποχρέωση του καθένα μας, αρχικά να μην είναι ο ίδιος ρατσιστής, κι έπειτα όταν έρχεται αντιμέτωπος στην εκδήλωση ενός ρατσιστικού περιστατικού, να μη μένει αμέτοχος, αλλά να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αποδέκτη της ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ένα βίντεο «γροθιά στο στομάχι» με δεκάδες νοήματα και χιλιάδες συναισθήματα από την γυναίκα Σύμβολο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας της Κύπρου.

Η κυρία Μαρία Λοΐζου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού που πλησιάζει, αναφέρει στο ant1.com.cy:

«Από την ημέρα που γεννήθηκα βιώνω ρατσισμό…

Οι περισσότεροι στον δρόμο με έβλεπαν και γελούσαν… Στο σχολείο με φώναζαν πίθηκο και τσίτα. Ακόμη και σήμερα, όλα εκείνα τα αδιάκριτα βλέμματα μου καίνε τη ψυχή. Μια ζωή γραμμένη σε ποίημα που έγραψα εγώ η ίδια».

161820343 247412357043467 3550337338487276499 n ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%20%CE%9B%CE%BF%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%85 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Πηγή: Ant1/ Tης Χριστιάνας Διονυσίου