Κυπρος

ΚΥΠΡΟΣ: Ανάβουν φωτιές oι ρώσοι ολιγάρχες – Μετακινούν άρον άρον τις περιουσίες τους

«Μικρή Μόσχα». Η Λεμεσός, λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα δικηγορικά γραφεία, καθώς και λογιστικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας με εξειδίκευση στις εταιρείες-κέλυφος και τις υπεράκτιες.  Στη Λεμεσό το 17% του πληθυσμού, όπως σημειώνει δημοσίευμα της «Le Monde», είναι ρωσόφωνο.

Η Κύπρος είχε πάντα ειδική σχέση με τη Μόσχα με μεγάλα ρωσικά κεφάλαια να χρησιμοποιούν το νησί επί σειρά ετών λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών και το τραπεζικό απόρρητο. Ενώ αρκετοί ήταν και οι ρώσοι ολιγάρχες – μεταξύ άλλων – που αξιοποίησαν το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τους έδινε τη δυνατότητα να αγοράσουν υπηκοότητα κράτους-μέλους της ΕΕ. Γεγονός που έβαλε την Κύπρο στο στόχαστρο των Βρυξελλών, με τη Λευκωσία να τερματίζει το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων το 2020.

Εταιρεία με έδρα την Κύπρο, την Ervington Investments Limited, είχε σύμφωνα με το Reuters και ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς, με την εταιρεία να περνά στον συνεργάτη του Γιουτζίν Τένενμπαουμ στις 24/2. Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χαραυγή», σύμφωνα με τον OCCRP, ο Αμπραμόβιτς είναι δικαιούχος της εγγεγραμμένης στην Κύπρο HF Trust, της οποίας η αξία φτάνει τα 1,3 δισ. δολάρια. «Le Monde» και «Χαραυγή» σημειώνουν επίσης το όνομα του Αλισέρ Ουσμάνοφ, ενός εκ των 100 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, που σύμφωνα με τον OCCRP έχει περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο.

Μετακίνηση κεφαλαίων

Και αν η Κύπρος είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη αχανή Ρωσία, ωστόσο είναι αρκετά σημαντική για το κορυφαίο 0,05% ρώσων ολιγαρχών και δισεκατομμυριούχων, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Εστω μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη των κυρώσεων από την ΕΕ. Κυρώσεις που οδηγούν πολλούς ολιγάρχες που χρησιμοποιούσαν την Κύπρο να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους άρον άρον. Εστω και αν κάποιοι δεν βρίσκονται στις λίστες.

Στα ονόματα που μετακινούν κεφάλαια από την Κύπρο (Bloomberg) είναι ο Βίκτορ Ράσνικοφ (μεταβίβασε μερίδιο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσική χαλυβουργική από εταιρεία-κέλυφος στην Κύπρο στη Ρωσία), ο Αλεξέι Μορντάσοβ που δραστηριοποιείται στον χάλυβα (μετακίνησε μέρος μεριδίου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη γερμανική TUI AG από κυπριακή οντότητα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους) και ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας (πριν από την έναρξη του πολέμου μετέφερε επίσης περιουσιακά στοιχεία εκτός Κύπρου).

Στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά φυσικών προσώπων που αφορούν ρώσους επιχειρηματίες με δραστηριότητα και σχέση με την Κύπρο αναφέρεται ο «Φιλελεύθερος», επισημαίνοντας τα ονόματα των: Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο (νούμερο 10 ρώσος ολιγάρχης, επικεφαλής του ομίλου Eurochem και της εταιρείας Siberian Coal Energy Company – SUEK), Βάντιμ Νικολάεβιτς Μόσκοβιτς (με ρωσική και κυπριακή ιθαγένεια με δραστηριότητα στον γεωργικό τομέα), Αλεξάντερ Σεμένοβιτς Βινοκούροφ (επιχειρηματίας στον τομέα των τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων, της γεωργίας και των υποδομών με εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο), Μιχαήλ Εντουάρντοβιτς Οσέεβσκι (πρόεδρος της PJSC Rostelecom, του μεγαλύτερου παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων της Ρωσίας, με την εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από το 2006).

«Λουκέτο» σε τράπεζα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις και στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, με τη Russian Commercial Bank να υποχρεώνεται σε διακοπή των τραπεζικών της εργασιών ως συνέπεια των κυρώσεων και να μετατρέπεται σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Λευκωσία υιοθετεί στο σύνολό τους τις κυρώσεις της ΕΕ, παρά το κόστος, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση στον ρωσικό τραπεζικό τομέα είναι μειωμένη και στέλνοντας μήνυμα ότι εάν χρειαστεί η Κύπρος θα δεσμεύσει όλη την περιουσία των ολιγαρχών.

Ωστόσο τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δείχνουν τη Ρωσία ως βασικό οικονομικό εταίρο της χώρας, ενώ η Κύπρος εμφανίζεται και ως μεγάλος επενδυτής στη Ρωσία, γεγονός που σύμφωνα με τη «Le Monde» αποδίδεται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία με επιστολές τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου ζητούν διευκρινίσεις για τις κυρώσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων, αναζητώντας τρόπους να προστατεύσουν τους πελάτες τους.

in.gr

Ροη Ειδησεων

Επ. Αμμοχώστου: Χειροπέδες σε 30χρονη για υποβοήθηση διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθη σήμερα και τέθηκε υπό κράτηση 30χρονη, εναντίον της οποίας εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, για…

22 Ιουνίου, 2024

Δύο δωρεάν συναυλίες σε Πρωταρά και Αγία Νάπα την Κυριακή του Κατακλυσμού

Με δύο δωρεάν συναυλίες οι δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας μας προσκαλούν να γιορτάσουμε την…

22 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Δεκάδες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις

Μέσα στο πλαίσιο εκστρατείας του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΔΕ Αμμοχώστου για την πρόληψη των οδικών…

22 Ιουνίου, 2024

Κάβο Γκρέκο: Έκλεψαν το κτήριο του πρώην γαλλικού ραδιοσταθμού

Διάταγμα κράτησης για περίοδο πέντε ημερών εξέδωσε χθες 21 Ιουνίου 2024 το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου…

22 Ιουνίου, 2024

Χειροπέδες σε 26χρονο που βιντεοσκοπούσε λουόμενες σε παραλίες

Στη σύλληψη ενός προσώπου ηλικίας 26 ετών, προχώρησε χθες η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης…

22 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονης – Την έχετε δει;

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της HAYAM SHARTAH, 30 ετών,…

21 Ιουνίου, 2024