Κυπρος

Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα

Κάτω από τον πιο πάνω πιο πάνω τίτλο η Yenidüzen δημοσιεύει άρθρο του Cenk Mutluyakalı αναφορικά με τη μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών το άρθρο έχει ως εξής:

«Θα μοιραστούμε για  πρώτη φορά τόσο περιεκτικά μαζί σας, το έγγραφο  που αναφέρεται στη μεταφορά πληθυσμού και γράφει πάνω ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Το έγγραφο καταγράφει  ποιες ομάδες ήρθαν από την Τουρκία στην Κύπρο, τον αριθμό των αφίξεων και από ποια περιοχή και σε ποιο χωριό μετακινήθηκε ο πληθυσμός.

Έτος 1975

Ένα από τα σημεία τομής της Κύπρου οι λαοί εκτοπίζονται.

Ένα χρόνο μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου, το 1975, είχε εκτοπιστεί το 60% του κυπριακού πληθυσμού ή είχε προσφυγοποιηθεί για μεγάλο διάστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ποικίλουν από πηγή σε πηγή, με το τέλος του πολέμου προσφυγοποιήθηκαν στο Νότιο μέρος του νησιού γύρω στις 140,000 – 180,000 Ελληνοκύπριοι και στο βόρειο μέρος του νησιού 42,000 – 65,000 Τουρκοκύπριοι.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, 142,000 Ελληνοκύπριοι,  κοντά στο 30% του τότε ελληνοκυπριακού πληθυσμού, προσφυγοποιήθηκε από το βόρειο μέρος του νησιού στο νότιο και 45,000 Τουρκοκύπριοι, κοντά στο 40% του τότε τουρκοκυπριακού πληθυσμού προσφυγοποιήθηκε από το νότιο στο βόρειο μέρος του νησιού. Πριν από τον Ιούλιο του 1974, ο πραγματικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων του βόρειου μέρους το οποίο επρόκειτο να περάσει υπό τον έλεγχο της Τουρκίας υπολογίζεται στις 71,000.

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου του 1974 μαζί με την δεύτερη επιχείρηση η οποία έγινε στις 14 Αυγούστου έφεραν το 37% του νησιού, στον έλεγχο της Τουρκίας. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι άφησαν στο νότιο μέρος περιουσία κοντά στα 500,000 στέμματα, τους περίμενε στο βόρειο μέρος περιουσία γύρω στα 1,500,000 στρέμματα.

Τα εδάφη και οι περιουσίες τα οποία καταλήφθηκαν στο βόρειο μέρος της Κύπρου, είναι πολύ περισσότερα από τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.
Το 1975 μεταφέρεται στο νησί πληθυσμός από την Τουρκία.

Επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί ο αριθμός των  πέραν των 140,000 Ελληνοκυπρίων που εγκατέλειψαν τον βορρά, με τον αριθμό το πολύ, των 60,000 Τουρκοκυπρίων προσφύγων.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για πληθυσμό»

Έτος 1975!

Υπάρχει «άμεση» ανάγκη για πληθυσμό στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

H τουρκοκυπριακή διοίκηση η οποία ορίστηκε ως ομοσπονδιακό κράτος, αποδέχεται μια ‘κρυφή’ διοίκηση.

Εκείνο το διάστημα, σύμφωνα με ισχυρισμούς, στόχος είναι, «κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Κύπρου να κλείσει το κενό εργατικού δυναμικού στο τουρκοκυπριακό μέρος με εργατικό δυναμικό το οποίο θα έρθει από την Τουρκία».

Ο τότε Τούρκος Πρέσβης στη Λευκωσία Ασάφ Ινχάν στο βιβλίο του με τίτλο ‘Αφηγήματα των Πρέσβεων’, λέει ότι ο Γκιούλ Ινάντς είπε ότι  ‘όπως δεν υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα από τους Κύπριους αρμόδιους δεν τέθηκε θέμα προς αυτή την προσέγγιση ούτε από την πρεσβεία’.

Θα μοιραστούμε για  πρώτη φορά τόσο περιεκτικά μαζί σας, το κείμενο στο οποίο έχει τυπωθεί ελάχιστες φορές, αναφέρεται στη μεταφορά πληθυσμού και γράφει πάνω ¨ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ¨ το οποίο μαζί με το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ που αναγράφουν ποιες ομάδες ήρθαν από Τουρκία σε Κύπρο τον αριθμό των αφίξεων και ΕΓΓΡΑΦΑ σχετικά με τη μεταφορά πληθυσμού από ποια περιοχή σε ποιο χωριό μετακινήθηκαν.

Ευχαριστώ ξεχωριστά, την πηγή η οποία έδωσε σε εμένα τα σχετικά έγγραφα για την εμπιστοσύνη και την ευαισθησία.
«Άκρως απόρρητο»

‘Σχετικό ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ για κλείσιμο του κενού κατόπιν αιτήματος του εργατικού δυναμικού στο τουρκοκυπριακό μέρος με εργατικό δυναμικό το οποίο θα έρθει από την Τουρκία κατόπι αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Κύπρου’.

Φέρει τη σημείωση «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ»

«Περιορισμένος» αριθμός εκτυπώσεων.

Ημερομηνία: 2.5.1975 Νο:97

‘Αποδοχή και ανάληψη της υποχρέωσης να απασχοληθεί στην περιοχή και στον τομέα που θα του υποδειχθεί’
Μέρος/Γενικές αρχές/Σκοπός

Άρθρο 1 – Με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης του τουρκοκυπριακού μέρους και κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Κύπρου, η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης με γρήγορο και σχεδιασμένο τρόπο.

Άρθρο 2

Αυτό το καταστατικό περιλαμβάνει: προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και του εργατικού δυναμικού το οποίο θα σταλεί στην Κύπρο, την αξιολόγηση της επιλογής και τον διαχωρισμό των ατόμων σε ομάδες, τις αρχές λειτουργίας και την ίδρυση του οργανισμού ο οποίος θα αναλάβει αυτό το καθήκον, τις μεθόδους που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη, τους οικονομικούς πόρους  οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν κατά την εφαρμογή και τις καταναλωτικές διαδικασίες, για το εργατικό δυναμικό που θα σταλεί, τα κριτήρια για την επιλογή περιοχής και οικογένειας και στην επιλογή του εργατικού δυναμικού που θα απασχοληθεί στον τομέα της γεωργίας, τις περιοχές προτεραιότητας.

Γενικές προτεραιότητες και κριτήρια επιλογής περιοχής και οικογένειας «που θα σταλεί» ως εργατικό δυναμικό.

Εργατικό δυναμικό

Άρθρο 3  – Το εργατικό δυναμικό το οποίο θα σταλεί στο τουρκοκυπριακό μέρος από την Τουρκία για να απασχοληθεί στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών αποτελείται από τις πιο κάτω ομάδες:

  • Άτομα με κυπριακές καταβολές τα οποία βρίσκονται από πριν στην Τουρκία ως πρόσφυγες, Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν τουρκική υπηκοότητα ή εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται στην Τουρκία
  • Αγρότες και εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα
  • Εργάτες οι οποίοι είναι ικανοί να απασχοληθούν στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων κλάδων υπηρεσιών
  • Τεχνίτες και επιστήμονες από διάφορους κλάδους, σύμβουλοι για διάφορα επαγγέλματα, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κεφαλαίων, βιοτεχνιών και καταστημάτων

Ανειδίκευτοι εργάτες

Εξεύρεση εργατικού δυναμικού που θα σταλεί

Άρθρο 4 – Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, απαιτούνται οι ακόλουθοι όροι:

  • Να συντηρεί οικογένεια ή να είναι πολύτεκνος
  • Να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα
  • Αποδοχή και ανάληψη της υποχρέωσης να απασχοληθεί στην περιοχή και στον τομέα που θα του υποδειχθεί

Κριτήρια για την επιλογή περιοχής και οικογένειας

Άρθρο 5 – Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, η επιλογή περιοχής, τα κριτήρια και οι προτεραιότητες:

  • Περιοχές στις οποίες κατοικεί πληθυσμός με υψηλή κοινωνική προσαρμοστικότητα
  • Περιοχές που κατοικούνται από πληθυσμό με γνώσεις και δεξιότητες που έχουν προδιάθεση για τους κλάδους απασχόλησης στην Κύπρο
  • Πυκνοκατοικημένες περιοχές και περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλο οικιστικό πρόβλημα
  • Θαλάσσιες, ορεινές και δασικές περιοχές
  • Περιοχές που το κλίμα τους μοιάζει με της Κύπρου

Άρθρο 6 – Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, τα κριτήρια επιλογής οικογένειας:

Οι οικογένειες να είναι Τούρκοι υπήκοοι και η μητρική τους γλώσσα να είναι τα τουρκικά,

To άτομο που συντηρεί την οικογένεια να είναι μορφωμένο, να έχει ολοκληρώσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα, να μην είναι μεγαλύτερο των 45 ετών και η υγεία του/της να είναι ικανοποιητική για να διεκπεραιώσει την εργασία που θα του ανατεθεί

Να μην υπάρχουν νομικά κωλύματα τα οποία να αποτελέσουν εμπόδιο στο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό οι συντηρητές των οικογενειών και τα μέλη των οικογενειών».

sigmalive.com

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024