Οκταετή φυλάκιση σε 50χρονο για κατοχή κοκαΐνης

dikast 656x410 ΚΟΚΑΙΝΗ, ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 8 χρόνων σε 50χρονο από τη Λάρνακα, ιδιοκτήτη γραφείου ταξί στη Λεμεσό, ύστερα από δική του παραδοχή, σε υπόθεση που αφορά κατοχή 995 γραμμαρίων κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 6 Αυγούστου 2018 λήφθηκε πληροφορία στην ΥΚΑΝ ότι ο 50χρονος θα μετέβαινε από τη Λεμεσό προς τη Λάρνακα με αγροτικό ταξί για να παραλάβει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και να την μεταφέρει στη Λεμεσό.

Η ΥΚΑΝ έστησε επιχείρηση με άνδρες της Υπηρεσίας να λαμβάνουν θέσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το αυτοκίνητο του 50χρονου εντοπίστηκε να σταθμεύει σε περιοχή κοντά στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού ωστόσο λίγο αργότερα κινήθηκε προς Μενού – Δρομολαξιά.

Ο κατηγορούμενος μετέβη σε απομονωμένη οικία της περιοχής όπου κατέβηκε από το αυτοκίνητο του και παρέλαβε μια νάιλον σακούλα που βρισκόταν πάνω από την κλειστή σκυβαλαποθήκη της κατοικίας. Αφού έβαλε τη σακούλα κάτω από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, στη συνέχεια αναχώρησε για τη Λεμεσό.

Σε κάποιο σημείο του δρόμου Μενεού – Δρομολαξιάς, το αυτοκίνητο του 50χρονου ανακόπηκε από άνδρες της ΥΚΑΝ και μετά από δική του υπόδειξη εντοπίστηκε κάτω από τα καθίσματα του οχήματος ένα νάϊλον σακούλι, εντός του οποίου υπήρχε άλλο νάιλον σακούλι και μέσα σ’ αυτό χάρτινη συσκευασία, τυλιγμένη με κολλητική ταινία όπου μέσα υπήρχε κοκαϊνη.

Ο κατηγορούμενος αφού πληροφορήθηκε για το αδίκημα που διέπραξε, ανέφερε ότι τα ναρκωτικά δεν ήταν δικά του και κατονόμασε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο όπως ισχυρίστηκε, τον έστειλε να τα πάρει.

Ακολούθησε έρευνα στο αυτοκίνητο του όπου εντοπίστηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και οδηγήθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ Λάρνακας όπου δέχθηκε τηλεφωνήματα στο ένα κινητό του.

Ο άνδρας που ήταν στο τηλέφωνο, έδωσε οδηγίες στον 50χρονο για να παραδώσει τα ναρκωτικά πίσω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.
Στην κατάθεση του ο κατηγορούμενος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανέλαβε να παραλάβει το πακέτο με τα ναρκωτικά ύστερα από εντολές συγκεκριμένου προσώπου το οποίο κατονόμασε, αφού αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και πως υποψιάστηκε πως η δοσοληψία θα ήταν παράνομη.

Η Αστυνομία μετά την κατάθεση του 50χρονου προέβη σε έρευνες στην κατοικία του συνεργάτη του που κατονόμασε και παρέλαβε διάφορα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο συνεργάτης του κατηγορούμενου ηλικίας 40 χρόνων, συνελήφθη και σε κατάθεση του αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Από έρευνες της Αστυνομίας δεν προέκυψε οτιδήποτε ενοχοποιητικό εναντίον του και ενόψει του γεγονότος ότι ο 50χρονος δήλωσε ότι δεν θα κατέθετε ενόρκως εναντίον του, η δίωξη εναντίον του διακόπηκε.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε μεταξύ άλλων, υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες την παραδοχή του κατηγορουμένου, το λευκό ποινικό του μητρώο, τη μεταμέλεια και απολογία του, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τις επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής στον ίδιο και στην οικογένεια του και τις επιπτώσεις στο επάγγελμα του ως οδηγού ταξί.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του τόνισε πως όσο και αν ο ρόλος του κατηγορουμένου ήταν αυτός του απλού μεταφορέα, εντούτοις ήταν πολύ σημαντικός για τη διακίνηση των ναρκωτικών με σκοπό την εμπορία τους.

Τονίστηκε επίσης «η σοβαρότητα των αδικημάτων και η ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών, ένεκα και της αμείωτης έντασης με την οποία διαπράττονται αυτού του είδους τα αδικήματα, χωρίς όμως να παραγνωρίζει ότι το ολίσθημα του κατηγορουμένου να αποφασίσει τη συνέχιση του δρομολογίου του, όταν κατάλαβε πως μετέφερε ναρκωτικά, επέφερε ολέθριες επιπτώσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων στην κατηγορία της κατοχής 995,8 γραμματίων κοκαΐνης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και τέσσερα χρόνια στην κατηγορία της προμήθειας ναρκωτικών από άλλο πρόσωπο, με τις ποινές να συντρέχουν.