Όλοι στο Προεδρικό για τη γνωμάτευση του ΓΕΣΥ

Ο Γενικός Εισαγγελέας, θα παρουσιάσει τη νέα θέση του η οποία προέκυψε έπειτα από την κατάθεση στη Νομική Υπηρεσία επιπρόσθετων εγγράφων από τον ΟΑΥ.

imagew 1 6 ΓΕΣΥ, γνωμάτευση

Αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση σε ετοιμασία νομοσχεδίου που θα τροποποιεί τον βασικό νόμο λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας η Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο προτίθεται να επιλύσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το πρόβλημα που προέκυψε έπειτα από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος είναι παράνομη.

Σήμερα στο Προεδρικό και υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, του Γενικού Εισαγγελέα και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Γενικός Εισαγγελέας, θα παρουσιάσει τη νέα θέση του η οποία προέκυψε έπειτα από την κατάθεση στη Νομική Υπηρεσία επιπρόσθετων εγγράφων από τον ΟΑΥ, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Κατά πάσα πιθανότητα, όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθεί το θέμα λεπτομερώς, ενώ πληροφορίες, φέρουν τον Νίκο Αναστασιάδη να προτίθεται να οδηγήσει τη συζήτηση προς τη μεριά της επίτευξης μιας συναινετικής λύσης, η οποία ενδεχομένως να προνοεί την επίλυση του προβλήματος μέσω ενός ανεξάρτητου Κανονισμού ο οποίος θα καλύπτει τους γιατρούς που σήμερα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ ενώ οι ίδιοι δεν είναι ενταγμένοι στο Σύστημα. 

Αμετακίνητος από την αρχική του θέση παρουσιάζεται ο ΟΑΥ, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, επιμένει για το νόμιμο των αποφάσεων του, αλλά και για τη νομιμότητα των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ και βρίσκονται σε ισχύ, ενώ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την τροποποίηση του νόμου που διέπει το Σύστημα. Σε ό,τι αφορά στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία και η θέση αυτή τυγχάνει υποστήριξης και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το περιεχόμενο της νέας γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι χθες αργά το απόγευμα στον ΟΑΥ, αν και στον Οργανισμό εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο να μην έχει αλλάξει η θέση της Νομικής Υπηρεσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι πολύ μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να επιλύσει το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες, και να απεγκλωβίσει έτσι τον ΟΑΥ ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε καταλήξει σε προφορική συμφωνία με ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά εξαιτίας της μη διευθέτησης του συγκεκριμένου θέματος δεν είναι δυνατή η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

philenews.com