Χωρίς να απαντήσει σε καμιά ερώτηση που του υποβλήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η κατάθεση του τέως Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.
Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος βρέθηκε στις 14:30 ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, διάβασε μία γραπτή δήλωση και ακολούθως ανέφερε ότι δεν απαντήσει σε καμία ερώτηση, λέγοντας ότι θα ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα της σιωπής.
Όπως είπε ο κ. Συλλούρης δεδομένου ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με την παράνομη βιντεογράφησή του από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, είναι αναγκασμένος ενώπιον της Επιτροπής να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, με βάση τη συμβουλή του δικηγόρου του.
«Αυτή θα είναι η απάντησή μου σε όλες τις ερωτήσεις, που προτίθεστε να μου υποβάλετε», είπε.
Διευκρίνισε ότι η εν λόγω στάση του, η οποία όπως ανέφερε, «είναι απόλυτα θεμιτή και νόμιμη με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετείται εξ ανάγκης και μετά λύπης μου, πλην όμως δεδομένης της μη διάπραξης από πλευράς μου οποιουδήποτε αδικήματος είμαι αναγκασμένος να τηρήσω τη στάση αυτή, ώστε να προστατεύσω κατά το καλύτερο και ενδεδειγμένο τρόπο τα νομικά μου δικαιώματα».
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, κάνοντας λόγο για «παράνομη βιντεογράφηση και προβολή της μονταρισμένης ταινίας από τον Al Jazeera».
Είπε ότι στις 4 Νοεμβρίου υπέβαλε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, για να σημειώσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις έρευνες της Αστυνομίας, για την εν λόγω καταγγελία.
Ανέφερε, επίσης, ότι για την βιντεογράφησή του από το κανάλι Al Jazeera κλήθηκε από την Αστυνομία για ανακριτική κατάθεση και κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του άσκησε βάση του άρθρου 12 του Συντάγματος το συνταγματικό του δικαίωμα της σιωπής.
«Δυστυχώς και δεδομένου ότι δεν έχω καμία ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με αυτό το θέμα, είμαι και πάλι αναγκασμένος ενώπιον σας σήμερα να ασκήσω το συνταγματικό δικαίωμα μου της σιωπής, με βάση και πάλι τη συμβουλή του δικηγόρου μου», είπε ο κ. Συλλούρης.
Συνέχισε λέγοντας ότι όλη η κοινοβουλευτική δράση του είναι καταγεγραμμένη και ευρίσκεται στα πρακτικά και αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να τα προμηθευτεί.
Ζήτησε από Πρόεδρο να επιταχυνθούν οι έρευνες και να κληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών
Στη δήλωση που διάβασε ενόρκως ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μετά τη δημοσίευση της διαρροής εγγράφων της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον Al Jazeera είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, ημερομηνίας 31 Αυγούστου του 2020, την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα.
«Όπως ξεκάθαρα εξάγεται από τις ημερομηνίες, η επιστολή αυτή εστάλη πολύ πριν την παράνομη δημοσιοποίηση της βιντεογράφησης από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera», είπε.
Σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων, ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Προέδρου για διευκόλυνση οποιασδήποτε ενδεχόμενης έρευνας, ενώ εισηγήθηκε όπως με την αξιοποίηση των νέων κανονισμών που ψηφίστηκαν στις 31 Ιουλίου του 2020, καθώς και της υπάρχουσας νομοθεσίας, επιταχυνθεί η έρευνα για πιθανή ανάκληση υπηκοοτήτων, εκεί που είναι δυνατόν και επιβάλλεται.
Επίσης, εισηγήθηκε στον Πρόεδρο όπως καλέσει σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων για κοινό προβληματισμό ως προς το κατά πόσο το Πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί ή να τερματιστεί και αν η απόφαση θα ήταν να τερματιστεί τότε να ακούγονταν οι εισηγήσεις των κομμάτων για βελτίωση του Προγράμματος.
Επιπλέον, στην επιστολή του ανέφερε ότι στην περίπτωση τερματισμού του Προγράμματος η εισήγησή του θα ήταν να υπάρξει αναστολή του ΚΕΠ μέχρι να επέλθει περαιτέρω βελτίωση στη βάση των εισηγήσεων της σύσκεψης Αρχηγών.
Στην περίπτωση που η απόφαση θα ήταν συνέχιση του Προγράμματος εισηγείτο μέσω της ίδιας επιστολής το σχεδιασμό και την ανάληψη μιας συγκροτημένης πρωτοβουλίας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των όποιων είτε καλόπιστων, είτε κακόπιστων κριτικών, για ένα πρόγραμμα που έχει προφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου.
«Το δικαίωμα της σιωπής για υπόπτους και κατηγορούμενους είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», λέει ο Μ. Νικολάτος
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρων Νικολάτος, είπε από την πλευρά του ότι «το δικαίωμα της σιωπής, για υπόπτους και κατηγορούμενους, είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν είναι Δικαστήριο.
Ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη πως θα του υποβάλλονταν όλες οι ερωτήσεις και ότι θα είχε το δικαίωμα να μην απαντήσει.
Μεταξύ των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στον τέως Πρόεδρο της Βουλής από τον κ. Νικολάτο ήταν αν εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο να παρουσιαστεί ως Σύμβουλός του για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, εάν συμμετείχε σε συνεδρία και με ποια ιδιότητα, αν πήγε προσκεκλημένος και ποιος κάλυψε τα έξοδα.
Επιπρόσθετα, ρωτήθηκε εάν ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειας του είχε σχέση με εργοληπτικές εταιρείες, εάν βρέθηκε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αλλοδαπό επενδυτή ή επιχειρηματία για να συζητήσει την αίτησή του και να τον βοηθήσει να εγγραφεί, αν αποκόμισε τόσο ο ίδιος όσο και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ, καθώς και αν έχει ασκήσει πίεση από τη θέση του, για την προώθηση κατ` εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή.
Επιπλέον, ο κ. Νικολάτος ρώτησε εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ του ιδίου και κάποιου άλλου μέλους του κράτους για κατ` εξαίρεση πολιτογράφηση, εάν εκ της θέσεως του ήταν θεμιτό να συμμετέχει στις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις και ποια η σχέση του με τον Κύπρο Κυπριανού, το όνομα του οποίου αναφέρει στο βίντεο και ποια η ανάμιξη του στο ΚΕΠ.
Τέλος, ρωτήθηκε αν στο παρελθόν έχει επικοινωνήσει με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων και με ποιους , αφού στο βίντεο φαίνεται να δεσμεύεται πως αν δεν γινόταν η δουλειά στην Κύπρο θα επικοινωνούσε με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων.
Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Συλλούρης δεν απάντησε σε καμιά από τις ερωτήσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, όπως είχε αρχικά αναφέρει.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Λευκωσία Αγαπίου Ελένη Λεωφ. Αμμοχώστου 19 Αγλαντζιά 22314634 Κοντόπουλου Άννα Περικλέους 15Β Στρόβολος 22752927 Κυπριανού…
Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α' 12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…
Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…
Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…
Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου 8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…