Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου: Κοινή διακήρυξη

Προηγήθηκαν διμερείς επαφές μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.

d332e299315b8facb97e94d084ed6db0 Τριμερής

Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος η ειρήνη και η ασφάλεια στην αν.Μεσόγειο μέσα από τις τριμερείς

Όπως συχνά τονίσαμε οι τριμερείς μας συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμιάς χώρας. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εγκαθιδρυθεί Μόνιμη Γραμματεία της Τριμερούς, στη Λευκωσία. Συμπλήρωσε ότι υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Τη Σύνοδο, απασχόλησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σημαίνοντα ρόλο ανακοπής των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η Τουρκία με σειρά έκνομων ενεργειών παραβιάζει τη σταθερότητα. Ο  Πρόεδρος αναφέρθηκε σε σειρά παραβιάσεων της Τουρκίας μεταξύ άλλων και των παραβιάσεων των θαλάσσιων ζωνών Κύπρου – Ελλάδας.

Υπήρξε επίσης κοινή καταδίκη Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου σε έκνομες ενέργειες Τουρκίας στα Βαρώσια και στις παράνομες γεωτρήσεις αλλά και σε παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Αναφορά έγινε και στον νέο τ/κ ηγέτη σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη. Ενημέρωσα τους φίλους συνομιλητές ότι έχω ήδη απευθύνει πρόσκληση από τον τ/κ ηγέτη για πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης. Παράλληλα ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην επιστολή προς τον ΠτΔ.

Από πλευράς του ο αλ Σίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τριμερής είναι χώρος για τα κοινά οράματα μας στους διάφορους τομείς και συντονισμός θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Μητσοτάκης: Έκνομες ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην κοινή πυξίδα των τριών χωρών στην ειρήνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην επέλαση της πανδημίας ανά το παγκόσμιο. Έκανε ειδική αναφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Η Τουρκία εμφανίζει αυτοκρατορικές τάσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια συμπεριφορά, της Τουρκίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια. Είναι μια συμπεριφορά που συχνά προσβάλλει αποφάσεις του ΣΑ και της ΕΕ. Προκαλεί προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και έρχεται απέναντι σε συμφέροντα ΗΠΑ, Ρωσίας, Αραβικού κόσμου.

Πηγή: Sigmalive