Ομαδικός βιασμός: Η πρώτη αντίδραση Βρετανίδας – «Το μαρτύριο θα φέρει αλλαγές»

«Από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο σημαντική υπόθεση στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια»

33b37052452221085c4a0fe510215998 13 exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, βιασμός

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας, η οποία πρωτόδικα καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη, μετά από ψευδή καταγγελία.

Αν και η Βρετανίδα δεν βρισκόταν στη Λευκωσία για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, εξέφρασε ικανοποίηση μέσω δήλωσης της μητέρας στην εφημερίδα Guardian.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε ότι οι Αρχές της Κύπρου αναγνώρισαν τις ελλείψεις της δικαστικής τους διαδικασίας. Ενώ αυτή η απόφαση δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε η Αστυνομία, ο δικαστής ή οι Αρχές, ωστόσο μου δημιουργεί την ελπίδα ότι το μαρτύριο της κόρης μου τουλάχιστον θα φέρει αλλαγές στον τρόπο που τα θύματα ενός εγκλήματος τυγχάνουν μεταχείρισης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός δικηγόρος της, Μάικλ Πόλακ, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο σημαντική υπόθεση στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια», προσθέτοντας πως «θα καθορίσει το κατά πόσο βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης, όπως το δικαίωμα να εκπροσωπείται κανείς από έναν δικηγόρο και να τυγχάνει δίκαιης δίκης, είναι προστατευμένες στην Κύπρο».

Όπως είχε αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αν η έφεση δεν οδηγούσε σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα προσέφευγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία.