Ονόματα γονιών σε ταυτότητες: Το χρονικό και η κυπριακή «πρωτοτυπία»

Το ιστορικό της συζήτησης για τις πολιτικές ταυτότητες

97BDD5A9 3F8B 4804 BB9E 026E8852BB6D

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανήλθε το θέμα αφαίρεσης του πατρώνυμου και του μητρώνυμου από τις πολιτικές ταυτότητες, ένα ζήτημα που χρονολογείται από το 2011.

Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα τότε, (σ.σ το 2011) μετα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει όπως στα απολυτήρια των μαθητών/τριών να αναγράφεται μόνο το ονοματεπώνυμο του παιδιού, η ημερομηνία γέννησης, ο αριθμός μητρώου και ο αριθμός ταυτότητας και να αφαιρεθούν τα πατρώνυμα μια τα μητρώνυμα.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, «Tα προσωπικά στοιχεία των μαθητών και των γονέων τους  (είτε του ενός είτε και των δύο) στα απολυτήρια Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα νοουμένου ότι η αναγραφή, πέραν του ονοματεπωνύμου του μαθητή/τριας, της ημερομηνίας γέννησης, του αριθμού δελτίου ταυτότητας και αριθμού μητρώου εξυπηρετούν την ανάγκη για αναγνώριση της ταυτότητας του παιδιού.

Ακόμη, η συμπερίληψη τέτοιων στοιχείων είναι δυνατόν να δημιουργήσει σε,  έστω ελάχιστο αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, εκθέτοντας στοιχεία της ταυτότητας ή/ και καταγωγής τους  ή της κατάστασης/ σύνθεσης  της οικογένειά τους, σύμφωνα το Υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση (23/5/22) στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητήθηκε το θέμα με αφορμή την έναρξη έκδοσης νέας εκδοχής δελτίων ταυτότητας που εκδίδονται σε Κύπριους πολίτες, καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία με τα ονοματεπώνυμα των γονιών.

Στην Επιτροπή κλήθηκαν χωρίς να παραστούν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στη συνεδρία βρέθηκε εκπρόσωπος του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, το ζήτημα δεν λύνεται καθώς η συμπερίληψη των στοιχείων στην ταυτότητας εξυπηρετεί την επιβεβαίωση της πραγματικής ταυτότητας του κατόχου.

Στην τοποθέτηση της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «Το  θέμα της συμπερίληψης του ονόματος των γονέων στην πολιτική ταυτότητα των παιδιών απασχολεί από το 2012 τον Θεσμό τον οποίο υπηρετώ και έχει διαμορφωθεί η θέση ότι: δεδομένου ότι τα προσωπικά στοιχεία των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες –νοούμενου ότι δεν φαίνεται να εξυπηρετούν οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα- είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σε, έστω ελάχιστο αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, εκθέτοντας στοιχεία της ταυτότητας ή/ και καταγωγής τους ή της κατάστασης/σύνθεσης της οικογένειάς τους, είναι απαραίτητο να μελετηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης των συγκεκριμένων πληροφοριών από τις πολιτικές ταυτότητες».

Το ιστορικό της συζήτησης για τις πολιτικές ταυτότητες:

Μετά την υλοποίηση της απόφασης για τα απολυτήρια και ενδεικτικά των μαθητών/τριών, ή τότε Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση θα μπορούσε να εισαχθεί και στις πολιτικές ταυτότητες.

Η τότε Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά στην τοποθέτηση της είχε αναφέρει ότι  «Τα προσωπικά στοιχεία των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες νοούμενου δεν φαίνεται να εξυπηρετούν οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σε, έστω ελάχιστο αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, εκθέτοντας στοιχεία της ταυτότητας ή/ και καταγωγής τους  ή της κατάστασης/σύνθεσης  της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητο η μελέτη για το ενδεχόμενο αφαίρεσης των συγκεκριμένων πληροφοριών από τις πολιτικές ταυτότητες.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα υπήρξε σειρά ανταλλαγής επιστολών από αρμόδιους φορείς όπως την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον Υπουργό Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα ή λύση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Η Κύπρος αποτελεί την εξαίρεση στην ΕΕ

Σύμφωνα με επιστολή του τότε Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή, μετά από έρευνα στη βάση δεδομένων μητρώου επίσημων εγγράφων PRADO του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. διαπιστώθηκε ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφουν τα στοιχεία των γονέων του κατόχου στο δελτίο ταυτότητας.

Η συζήτηση στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχιστεί στις 6 Ιουνίου στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Εκπροσώπων της Αστυνομίας.