Όταν τα εκτάκια «υιοθετούν» πρωτάκια-Ο συγκινητικός θεσμός του σχολείου

cache 846x3000 Analog medium 627510 140572 2112020

Ένα μέτρο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και σύμφωνα με αναφορές στον ελληνικό Τύπο, έχει ενθουσιάσει τους γονείς, βρίσκει την αντιγραφή του και στην Κύπρο μέσω του «Οδηγού Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο».

Το μέτρο αφορά στα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά στο Δημοτικό, δηλαδή τα «πρωτάκια», να ενταχθούν ομαλά στο νέο τους περιβάλλον και προς τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα ακολουθείται η πρακτική της «υιοθεσίας» ενός παιδιού που πάει στην πρώτη τάξη του δημοτικού από κάποιο παιδί που πηγαίνει στην έκτη.

Το «εκτάκι» αναλαμβάνει να προστατεύει το «πρωτάκι», να το καθοδηγεί και να το βοηθά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται και ως ασπίδα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, έχει εισαχθεί στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα παρόμοιο μέτρο, μόνο που αντί να λέγεται «υιοθεσία», ακούει στον όρο «το φιλαράκι».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, εξηγεί ότι στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει συσταθεί Ενδοτμηματική Επιτροπή, η οποία ασχολείται τόσο με την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, όσο και με την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία της «Ενδοτμηματικής Επιτροπής Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό», το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση ενός «Οδηγού Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παρεμβατικό πρόγραμμα στα πρότυπα εκείνου που εκδόθηκε το 2016 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Υπηρεσία Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων με θέμα την Ομαλή Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Μέσα σε αυτό τον κύκλο δραστηριοτήτων προτείνονται τα εξής:
1. Σύσταση «Συντονιστικής Επιτροπής Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό».
2. Ανταλλαγή επισκέψεων δασκάλων Α΄ τάξης και νηπιαγωγών και β) παρακολούθηση και συζήτηση μεταξύ δασκάλων και νηπιαγωγών.
3. Επίσκεψη των παιδιών της Α΄ τάξης στο νηπιαγωγείο.
4. Επίσκεψη παιδιών του νηπιαγωγείου στο δημοτικό σχολείο.
5. Ταξιδιωτική βαλίτσα στο νηπιαγωγείο.
6. Συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
7. Συνάντηση γονέων του νηπιαγωγείου στο δημοτικό σχολείο για γνωριμία και ενημέρωση.
8. Ανοικτή Μέρα (Open Day) στο δημοτικό για παιδιά και γονείς του νηπιαγωγείου.

Πέρα από τα πιο πάνω όπως αναλύονται στον Οδηγό, οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν και όποιες άλλες δραστηριότητες αποφασίσει η συντονιστική τους επιτροπή.

Κατά την επίσκεψη παιδιών του Δημοτικού στο νηπιαγωγείο και του νηπιαγωγείου στο Δημοτικό υπάρχει εισήγηση στον Οδηγό για εφαρμογή του θεσμού «Το φιλαράκι», όπου κάθε παιδί του νηπιαγωγείου έχει αντίστοιχα ένα παιδί του Δημοτικού ως φιλαράκι του για να το υποδεχτεί και να το ξεναγήσει.

Μέσα από την παρουσίαση του Οδηγού στους εκπαιδευτικούς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών για ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, η καθιέρωση του θεσμού «Φιλαράκι» γίνεται εν πολλοίς και με ένα μεγαλύτερο μαθητή που έχει την ευθύνη προστασίας και καθοδήγησης του μικρότερου που πρωτοπηγαίνει στην πρώτη τάξη.

Περαιτέρω ο υπουργός Παιδείας και απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης, Μιχάλη Γιωργάλλα, αναφέρει ότι στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα επιχειρείται η ισότιμη ενσωμάτωση της Προσχολικής Αγωγής στον ενιαίο σχεδιασμό της εκπαίδευσης, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εξάλειψη του άγχους και της ανησυχίας των νηπίων σε σχέση με το πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου και η γεφύρωση της ασυνέχειας των προγραμμάτων μεταξύ νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Πηγή: Reporter