OXI απο ΑΚΕΛ στη συμμετοχή σε Κυβενρηση Ευρείας Συνεργασίας – Τί ανέφερε ο Α.Κυπριανού

Δεν υπάρχει πολιτική βάση για συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

αντροs

Δεν υπάρχει πολιτική βάση για συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, όπως δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας, στο Προεδρικό.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

«Ξεκαθάρισα ότι για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βάση, το πολιτικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο να στηρίζεται αυτή η συνεργασία και είναι προφανές πως σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε πολιτικές θέσεις που να είναι συγγενικές ή έστω γειτνιάζουσες με τις θέσεις που υποστηρίζει ο Δημοκρατικό Συναγερμός σε πάρα πολλά ζητήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζητηθήκαν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει ως την πιο σημαντική του προτεραιότητα το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των πολλών. Συμπλήρωσε ότι είπε στον Πρόεδρο ότι εκεί και όπου οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έρχονται εξυπηρετούν τους πολίτες το ΑΚΕΛ θα τις στηρίζει και δεν έχει αναστολές επειδή προέρχονται από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λειτουργήσει συναινετικά θα πρέπει οι αρμόδιοι Υπουργοί να ακούν όλες τις απόψεις, να τις λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεών τους έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Είπε ότι το ΑΚΕΛ αυτό θα επιδιώξει τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Σε, ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ανέφερε ότι είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΑΚΕΛ συμμετείχε σε όλες τις σχετικές συνεδριάσεις που έγιναν με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που όμως, όπως είπε, δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν ξέρει καν ποια πρόταση στάλθηκε στην ΕΕ και ότι είναι έτοιμο να δει τις προτάσεις και με εποικοδομητικό πνεύμα να καταθέσει την άποψή για το πώς θα μπορούσαν να αναληφθούν αυτές τις δράσεις, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες.

«Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να ακούσουμε, να προτείνουμε, να εισηγηθούμε, να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, πάντοτε με γνώμονα το πώς μπορούμε να κάνουμε η ζωή του απλού ανθρώπου καλύτερη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη υπουργοποίηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν συζητούν συμμετοχή σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν του ανέφερε κανένα όνομα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αδάμου έχει συνεργαστεί πολλά χρόνια με ΑΚΕΛ και είχαν μια πολύ καλή συνεργασία, και ότι από εκεί και πέρα αν ο ίδιος κρίνει ότι μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στην Κυβέρνηση ΔΗΣΥ, θα τον κρίνει ο κόσμος.

Ερωτηθείς κατά πόσο είπε στον Πρόεδρο αν θα τον ενοχλήσει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένη πρόσωπα της Αριστεράς, ο κ. Κυπριανού είπε πώς το ΑΚΕΛ δεν συμμετέχει σε Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο ότι θα τους ενοχλήσει αν και εφόσον απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναλαμβάνω τον κάθε ένα ανάλογα με το τι θα αποφασίσει θα τον κρίνει ο κόσμος, όπως μας κρίνει όλους μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ζητήματα στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που βρίσκουν το ΑΚΕΛ κάθετα αντίθετο, ανέφερε ότι τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν φτάνει να υπάρξει μια διάθεση από πλευράς της Κυβέρνησης να λειτουργήσει συναινετικά. Πρόσθεσε ότι συναίνεση σημαίνει ότι διαβουλεύεσαι, ακούς απόψεις διαφορετικές, προσπαθείς εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια να τις λάβεις υπόψη σου συμπεριλαμβάνοντάς τις στις τελικές προτάσεις που θα καταθέσεις στη Βουλή. Αν η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, θεωρεί ότι συναίνεση είναι να καταθέτει τις δικές τις προτάσεις κι εμείς να πρέπει να ψηφίζουμε, αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σημείωσε ότι η στάση του ΑΚΕΛ θα βασιστεί πάνω στο πώς η ίδια η Κυβέρνηση θα λειτουργήσει.

Ερωτηθείς αν νιώθει εξαπατημένος από όσα προηγήθηκαν για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανήκει στο παρελθόν, ότι θα πρέπει να δουν μπροστά και ότι δεν νιώθει καθόλου εξαπατημένος.