Παγκύπριες: Βατό το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, είπαν οι μαθητές

Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2022

286983883 397858679046555 7903590456513137415 n 4

Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2022, με τους υποψήφιους, που σήμερα εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, να παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από τα θέματα του εξεταστικού δοκιμίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης, η πρώτη μέρα των Παγκύπριων κύλησε πολύ ομαλά, στο πλαίσιο των διευθετήσεων που είχαν γίνει για τη διοργάνωση της διεξαγωγής τους.

Όπως δήλωσαν μαθητές που εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στο εξεταστικό κέντρο του Λυκείου Μακαρίου Γ’ στη Δασούπολη, το δοκίμιο τους φάνηκε βατό, με κατανοητές οδηγίες στα θέματα που καλούνταν να απαντήσουν. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, θεώρησαν ότι το δοκίμιο ήταν ευκολότερο και από αυτό στο οποίο εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις τετραμήνου.

Το θέμα του άγνωστου κειμένου προς κατανόηση στο εξεταστικό δοκίμιο, αφορούσε στον ρόλο του εκπαιδευτικού στον σύγχρονο κόσμο. Το θέμα της έκθεσης αφορούσε στον ρόλο του εκπαιδευτικού στο «να διαφυλάξει τις ανθρώπινες αξίες, ηθικές και πνευματικές, και να επανασυνδέσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων με τον κεντρικό πυρήνα των αξιών αυτών, δίνοντάς τους το κεντρικό πρόταγμα», ζητώντας από τους υποψηφίους να αναφερθούν στις αξίες αυτές και στα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει το σύγχρονο σχολείο και ο εκπαιδευτικός, για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Αρκετά κατανοητό θεώρησαν οι μαθητές και το αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο το οποίο κλήθηκαν να επεξεργαστούν νοηματικά, το οποίο ήταν απόσπασμα από το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Κυρά των Αμπελιών».

Συνέχεια στο πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων δίνεται την Τρίτη, 14 Ιουνίου, μετά την αργία της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ