Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο συνήλθε στη Λευκωσία στις 22 Ιανουαρίου, σε ψήφισμά του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνει πως το κυπριακό πρόβλημα από το 2017 βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ιστορίας του αφού η παθητική παρέλευση του χρόνου και η απουσία διαλόγου οδηγούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων και στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
Προσθέτει πως για να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση, πρέπει άμεσα να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά επαναβεβαιώνοντας τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.
Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σταθερή δέσμευση του στην προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Ακόμη, σημειώνει πως “με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του εποικισμού, την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, την κατάργηση των Βρετανικών βάσεων και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού θα είναι διασφαλισμένα”.
Επίσης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης απαιτεί, όπως αναφέρει, “τον τερματισμό των πολιτικών του εποικισμού και της γενοκτονίας που συνεχίζει να εφαρμόζει το Ισραήλ σε βάρος του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης με την υποστήριξη των ΗΠΑ”.
Εκφράζει , εξάλλου, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και καλεί τον ΟΗΕ να απαιτήσει από όλα τα κράτη-μέλη του να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.
Ακόμη “απαιτεί την άρση του παράνομου και απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ” και “τη διάλυση του ΝΑΤΟ που με τη συνεχιζόμενη επεκτατική δράση του και τις επεμβάσεις του παραμένει απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, και τάσσεται ενάντια στη χρήση της Κύπρου από τους Βρετανούς, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ως στρατιωτικό και κατασκοπευτικό ορμητήριο για τη Μέση Ανατολή”, όπως αναφέρει .
Το Συμβούλιο “απαιτεί από τον ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειες για εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας” καθώς και “άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα από τον ΟΗΕ για εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής”.
Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται πως το Τακτικό Συνέδριό του πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Πανόραμα» στο Δάλι, κάτω από το σύνθημα «Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο», στην παρουσία 100 περίπου συνέδρων.
Στο άνοιγμα του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και ο πρώην πρόεδρος του ΠΣΕ, Άρης Γεωργίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν για την προσφορά τους στους αγώνες του ΠΣΕ οι αποθανόντες Φανής Χριστοδούλου, Κώστας Γεννάρης και Χάρης Κυριακίδης.
Στο συνέδριο απέστειλαν χαιρετισμό κινήματα ειρήνης από Κούβα, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Συρία, Ινδία, Νότιο Αφρική, Πορτογαλία, Σερβία, Ιράν, Βρετανία και Μεξικό. Σημείο αναφοράς στο συνέδριο αποτέλεσε η ομιλία του αποχωρήσαντα Προέδρου του ΠΣΕ, Δρα Στέλιου Σοφόκλη.
Σημειώνεται πως οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου ανασκόπησαν τη δράση του Κινήματος από το προηγούμενο Συνέδριο και έθεσαν στόχους μέχρι το επόμενο. Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη που ενέκρινε ομόφωνα το συνέδριο, το ΠΣΕ στοχεύοντας στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού αισθήματος, αλλά και του αισθήματος αλληλεγγύης ανάμεσα στον κυπριακό λαό, απευθύνει κάλεσμα στα μέλη, αλλά και σε όσους ευαισθητοποιούνται για την προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο και τον κόσμο, να στηρίξουν την προσπάθεια για αναβάθμιση του ρόλου του ΠΣΕ για μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση του κινήματος.
Το συνέδριο εξέλεξε νέο 80μελές Γενικό Συμβούλιο. Κατά την πρώτη του συνεδρία, το νέο Γενικό Συμβούλιο εξέλεξε Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και τη νέα Γραμματεία του ΠΣΕ. Νέος Πρόεδρος του ΠΣΕ εξελέγη ο Τάσος Κωστέας, πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός και Γενικός Γραμματέας, ο Χάρης Πασιάς. Η 13μελής Γραμματεία απαρτίζεται επιπλέον από τους Αχμέτ Ντεριά, Πιερή Πιερή, Γεωργία Ζήνωνος, Πέτερ Ιωσήφ, Χαλιντέ Σακαλλή, Νεσιέ Γιασίν, Μάριο Γεωργίου, Χρυσόστομο Μωυσέως, Γιώργο Σκούρου, Κωνσταντίνο Στυλιανού και Αργυρώ Αυγουστή-Τιττώνη.
Η Μπέσσυ Μάλφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», μίλησε μεταξύ άλλων για…
Το Survivor ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με τον Νίνο Νικολαΐδη να είναι ο μεγάλος…
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, με την είδηση να επιβεβαιώνεται…
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται…
Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 21,14% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2024 σε σύγκριση με…
Το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με…