Πανά: Πέραν των 1500 επαναλειμώξεων στην Κύπρο – Ο συνδυασμός για καλή ανοσία

«Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα και προσβλήθηκαν από την Όμικρον έχουν τον καλύτερο συνδυασμό για ανοσία»

690552BC 51ED 41BC B7F2 8C4319F04948 Covid-19, εμβολιασμοΣ, Επαναλειμώξεις, Όμικρον, πανδημία

Επαναλειμώξεις φαίνεται ότι προκύπτουν από την παραλλαγή Όμικρον, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να νοσεί ξανά.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι η δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά ανέφερε ότι όσο προχωράει η πανδημία μόνο καλύτερα μπορεί να είναι τα πράγματα.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι συνεχίζουμε να βιώνουμε ένα πανδημικό κύμα. Ευελπιστούμε μετά τον χειμώνα, δηλαδή στη φάση της άνοιξης, να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες συζητήσεις στο να δούμε λίγο διαφορετικά το κομμάτι της επιτήρησης και του επιδημιολογικού προφίλ της πανδημίας, δηλαδή να είναι πιο απλοποιημένο.

Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα στελέχη που μας ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά λόγω της ανοσοποίησης και ενδεχομένως της πορείας του ίδιου του ιού να καταφέρουμε να μετατοπίσουμε βαθμιαία σε μια κατάσταση που θα προσομοιάζει πολύ αυτής της γρίπης δηλαδή ενδημική. Δεν θα γίνει αυτόματα και γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να ζουμε με τον κορωνοιό.

Αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία που τους δόθηκαν από το Τμήμα Ιχνηλάτησης, υπήρξαν περίπου 1700 επαναλοιμώξεις στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι και άτομα που είχαν εμβολιαστεί προσβάλλονται από τον ιό, αλλά περνούν την λοίμωξη στην συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ ήπια.

Κλείνοντας ανέφερε τα εξής, «Η Όμικρον σαν ιός δεν φαίνεται ότι θα παρέχει πολύ καλή προστατευτική ανοσία για το μέλλον, αλλά τα άτομα που είναι εμβολιασμένα και προσβλήθηκαν από την Όμικρον έχουν τον καλύτερο συνδυασμό για μια πολύ καλή προστατευτική ανοσία».