Πανδημία: Ποια νέα μέτρα βρίσκονται προς συζήτηση

Από χθες μελετούν τα δεδομένα στο υπουργείο Υγείας και σήμερα αναμένεται ότι ο αρμόδιος υπουργός θα έχει συνάντηση με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη λίστα εισηγήσεων που θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για συζήτηση και οριστικοποίησή τους. 

Η νέα δέσμη μέτρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού μετά και από τον χθεσινό απολογισμό, η ανησυχία για αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό άρχισε να γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, καθώς μέσα σε 24 ώρες ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε κατά 16 ασθενείς, φθάνοντας τους 203, τη στιγμή, όπως πληροφορούμαστε, που κατά τη χθεσινή ημέρα είχαν εκδοθεί και εξιτήρια.

Περαιτέρω μείωση ατόμων στις συναθροίσεις σε νυκτερινά κέντρα και κοινωνικές δεξιώσεις, αλλά και μείωση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες και άλλους χώρους, βρίσκονται προς συζήτηση. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απαγόρευση στη συμμετοχή πιστών στις τελετές καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ μάλλον θα εφαρμοστούν ξανά μέτρα που θα επηρεάζουν τη λειτουργία των εκκλησιών, με μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού πιστών ανά λειτουργία.

Βεβαίως, εάν τα αποτελέσματα της σημερινής και της αυριανής ημέρας παρουσιάσουν μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία ήδη εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, δεν αποκλείεται τα μέτρα που τελικά θ’ αποφασιστούν να είναι ακόμα πιο αυστηρά. Δεν πρέπει μάλιστα να θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο για περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, χωρίς όμως κλείσιμο της οικονομίας.

Στο υπουργείο Υγείας δεν γίνονται αυτή τη στιγμή σκέψεις για μέτρα που θα περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο για αύξηση των δειγματοληψιών σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τη φημολογία για ένα τέταρτο καθολικό απαγορευτικό Lockdown, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις, ούτε του υπουργού Υγείας αλλά ούτε και της Κυβέρνησης γενικά. Στο τραπέζι  βρίσκονται όμως προτάσεις που αφορούν μέτρα, τα οποία θα επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα τους ανεμβολίαστους οι οποίοι δηλώνονται στενές επαφές και απουσιάζουν από την εργασία τους.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024