Παρά τη μείωση 10%, πιο ακριβό το ρεύμα κατά 10%

Το πιο ακριβό ρεύμα από το 2012 θα πληρώσουν οι καταναλωτές

reuma750

Το πιο ακριβό ρεύμα από το 2012 θα πληρώσουν οι καταναλωτές των οποίων ο ηλεκτρισμός θα καταμετρηθεί μέσα στον Νοέμβριο, αλλά πιθανότατα και αυτοί των οποίων οι λογαριασμοί θα καταμετρηθούν τους επόμενους μήνες.

Ο φετινός Νοέμβριος, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, θα είναι ακριβότερος κατά περίπου 20%, αλλά, αν υπολογιστεί η μείωση 10% που ισχύει από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο, η αύξηση… μειώνεται στο 10% περίπου, αλλά προστίθεται στις άλλες που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Αν συγκρίνουμε τον φετινό Νοέμβριο με τον περσινό, η αύξηση, σε ό,τι αφορά μόνο το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ (μαζί με τους ρύπους), ξεπερνά το 90%! Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η αύξηση στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκε κατά 100%, περίπου, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΗΚ, το μεσοσταθμικό κόστος καυσίμου για τον Νοέμβριο εκτοξεύεται στα 705,16 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ενώ για τον Οκτώβριο ήταν 549,06 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με την ΑΗΚ, το κόστος αποφυγής (εν ολίγοις, το κόστος πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού) θα ανέβει για τον Νοέμβριο στα 16,3 σεντ την κιλοβατώρα, έναντι 12,738 σεντ τον Οκτώβριο και 11.659 τον Σεπτέμβριο.

Τόσο το μεσοσταθμικό κόστος αγοράς του καυσίμου, όσο και το καθαρό κόστος ενέργειας είναι τα ψηλότερα που καταγράφηκαν στην Κύπρο από το 2012, ενώ, με εξαίρεση αυτό το «ιδιαίτερο» έτος, ούτε την περίοδο μέχρι το 2008, που υπάρχουν στοιχεία δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ, υπήρξε ψηλότερο κόστος από το σημερινό. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει πλέον και την Κύπρο, η οποία μάλιστα δεν προβλέπεται να υποχωρήσει σύντομα, παρότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν μονότονα πως το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός, που αυξάνει ευρύτερα το κόστος διαβίωσης, είναι προσωρινά φαινόμενα. Άλλοι τεχνοκράτες, ιδιαίτερα του τομέα της ενέργειας, υποστηρίζουν πως ούτε το ενεργειακό κόστος θα πέσει βραχυπρόθεσμα, ούτε και οι πληθωριστικές τάσεις θα υποχωρήσουν νωρίς το 2022, όπως προκρίνουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Αντίθετα, είναι πολλοί οι τεχνοκράτες που προβλέπουν πως οι αποφάσεις της ΕΕ για το Green Deal θα αποδειχθούν το επόμενο διάστημα βεβιασμένες και οικονομικά ασύμφορες ή και καταστροφικές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ για τον φετινό Νοέμβριο το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ είναι 16,3 σεντ την κιλοβατώρα, τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν «μόλις» 8,725 (αύξηση 86%). Η αύξηση του κόστους καυσίμου μεταξύ του φετινού Νοεμβρίου και του περσινού (8,471) είναι 92%!

Η αύξηση σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019 (11,754 σεντ/κιλοβατώρα) είναι 38%. Ακόμα και το 2013, που είχαμε πολύ ακριβό ρεύμα, το κόστος καυσίμου της ΑΗΚ ήταν τον Μάρτιο 15,085, ενώ όπως προαναφέραμε φέτος τον Νοέμβριο είναι 16,294. Η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με την περίοδο Μαϊου 2012 και Νοεμβρίου 2012, όταν το κόστος καυσίμου είχε φτάσει τα 16,710 σεντ την κιλοβατώρα.

Επισημαίνουμε πως, πλέον, στο κόστος καυσίμου που ανακοινώνει η ΑΗΚ περιλαμβάνεται και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο όπως προαναφέραμε διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φέτος, σε σχέση με τον φετινό Οκτώβριο. Απ’ ότι πληροφορούμαστε, πέραν της μεγάλης αύξησης στις δημοπρατούμενες τιμές πανευρωπαϊκά, το κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή αυξήθηκε λόγω της αγοράς, αυτή την περίοδο, δικαιωμάτων εκπομπών που είχαν γίνει κατά την τεράστια κατανάλωση ρεύματος το καλοκαίρι.

philenews.com