Κυπρος

Παραμένει μεγάλο το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο

Παραμένει μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο ακόμα και μετά το τέλος του επενδυτικού προγράμματος σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Ανδρέας Δημητριάδης σημείωσε ότι παρά τα όποια προβλήματα η Κύπρος εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις.

Ως προβλήματα, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε τις χρονοβόρες, πολύπλοκές και πολυδάπανες διαδικασίες που υπάρχουν για την αδειοδότηση μεγάλων έργων, κάτι που αποθαρρύνει ξένους επενδυτές από το να τοποθετηθούν στην κυπριακή αγορά. Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και σε νομοθεσία η οποία εκκρεμεί στη Βουλή και η οποία αναμένεται να λύσει αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αιτία της καθυστέρησης της ψήφισης της εν λόγω νομοθεσίας, φαίνεται να είναι κάποια περιβαλλοντικά θέματα, τα οποία ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε σύντομα την ελπίδα να επιλυθούν, δεδομένου όπως είπε ότι όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ψήφισης της νομοθεσίας.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με το ΦΠΑ στα ακίνητα, ο κ. Δημητριάδης αφού τόνισε ότι είναι δύσκολη η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να αυξήσουμε το ΦΠΑ δεδομένων των αυξήσεων που καταγράφονται στα κατασκευαστικά υλικά, σημείωσε ότι υπάρχει μια ανησυχία στο σύνδεσμο για τις εξελίξεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα ακίνητα καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η κατασκευαστική βιομηχανία στο σύνολο της και ιδιαίτερα να πληγούν οι ευάλωτες ομάδες.

Θέση του συνδέσμου ανέφερε ο κ. Δημητριάδης είναι να μην υπάρξει διαχωρισμών μεταξύ οικιών και διαμερισμάτων, ενώ θα πρέπει να μπει και ένα λογικό όριο στην αξία. Παράλληλα, συνέχισε, η φορολόγηση θα πρέπει να είναι αναλογική, δηλαδή αν για παράδειγμα μπει ένα όριο στην αξία της τάξης τ ων 500.000 και το ακίνητο κοστίζει 550.000 ο μειωμένος συντελεστής να ισχύσει για τις 500.000 και ο συντελεστής του 19% να ισχύσει για τις υπόλοιπες 50.000 και όχι για ολόκληρο το ποσό.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι μέλη του συνδέσμου είναι περίπου 25 από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην Κύπρο με έργα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μαρίνες, το καζίνο στη Λεμεσό, γήπεδα γκολφ, πανεπιστήμια και πολλά άλλα μεγάλα έργα στο νησί.

Ροη Ειδησεων

Εντός επόμενων δύο εβδομάδων η επανεξέταση μέτρου για μετακίνηση φιλάθλων

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να επανεξεταστεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων στα…

5 Ιουλίου, 2024

Αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Πάφου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου σε σύντομο χρονικό διάστημα…

5 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,…

5 Ιουλίου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

5 Ιουλίου, 2024

Με συγγνώμη παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ο Σούνακ

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές…

5 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αμμοχώστου: Eπανεκλέγηκε Αντιδήμαρχος ο Χρύσανθος Ζαννέτος

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 04/04/2024 η πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου, στο…

5 Ιουλίου, 2024