Παζάρι για Κατώτατο Μισθό – Ψάχνουν το νούμερο από €944 έως €1036

Τα χάλασαν για μια διαφορά 92 ευρώ - Τι λένε οι Εργοδότες και τι οι Συντεχνίες

3096AB7C 9F31 471A 823E F2D56F2D3F18 Κατώτατος μισθός

Μπορεί να μην λήφθηκε απόφαση που να κλειδώνει τον εθνικό κατώτατο μισθό, ωστόσο η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό έβγαλε αρκετές άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Πρώτο αλλάζει η βάση διαβούλευσης και από τη μεθοδολογία της ευρωπαϊκής έρευνας EU-SILC για τον διάμεσο μισθό, υιοθετείται η μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Εξέλιξη, η οποία αφήνει εμφανώς ικανοποιημένη την εργοδοτική πλευρά και δυσαρεστημένη την συντεχνιακή αφού μιλάμε για μια διαφορά 154 ευρώ στο ύψους του ποσού το οποίο θα τεθεί ως βάση συζήτησης. (Η διαφορά στο ύψους του μισθού όπως θα δούμε πιο κάτω είναι στα 92 ευρώ). Επίσης, η νέα διαβούλευση που θα ξεκινήσει με το νέο υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα και με την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας εντός δυο μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και μπορεί να μην κλείδωσε το ποσό του κατώτατου μισθού, αλλά με τη νέα φόρμουλα που αποφασίστηκε, ουσιαστικά φωτογραφίζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς που θα παραθέσουμε στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα. Αλλιώς μπήκαν και αλλιώς βγήκαν από τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συντεχνίες θεωρούσαν ότι στη σύσκεψη ακόμα και αν δεν κλειδώσει ο κατώτατος, θα μπουν οι βάσεις ώστε να θεωρείται δεδομένο το ύψος του και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία σε μια δεύτερη σύσκεψη. Από την άλλη οι εργοδότες, ήλπιζαν ότι οι ενστάσεις που είχαν εκφράσει εδώ και καιρό θα έπιαναν τόπο και θα δινόταν η ευκαιρία σε μια δεύτερη διαπραγμάτευση. Τελικά οι εργοδότες βγήκαν ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη αφού με απόφαση του Προέδρου άλλαξε η βάση διαβούλευσης και θα υιοθετηθεί η μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσία αντί το EU SILC ενώ η συντεχνιακή πλευρά εμφανώς απογοητευμένη θεωρεί ότι με την αλλαγή της βάσης έγιναν βήματα προς τα πίσω.

Τι αποφασίστηκε λοιπόν χθες

Όπως είναι γνωστό, ο κατώτατος μισθός αποτελεί ποσοστό επί του εθνικού διάμεσου μισθού και βάση αυτού θα υπολογίζεται. Μάλιστα η ΕΕ είχε αναφέρει προ ημερών ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Στις μέχρι τώρα συζητήσεις, είχε περιληφθεί η μεθοδολογία της ευρωπαϊκής έρευνας EU-SILC, βάση της οποίας ο διάμεσος μισθός είχε καθοριστεί στα €1.727. Ποσό 9% ψηλότερο από τον αντίστοιχο της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία καθόρισε το διάμεσο μισθό στα €1.573. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά της τάξης των 154 ευρώ στο ποσό που θα τεθεί ως βάση συζήτησης και στο οποίο θα εξαρτηθεί ο κατώτατος μισθός. Τονίζεται ότι όλα τα ποσά που αναφέρονται αφορούν μεικτές απολαβές.

Η απόφαση λοιπόν που λήφθηκε είναι να χρησιμοποιηθεί ως βάση η μεθοδολογία της Στατιστικής, δηλαδή τα 1573 ευρώ του διάμεσου μισθού.

Επομένως, τα 870 ευρώ (που είναι ο κατώτατος σήμερα για εννέα επαγγέλματα) αντιστοιχούν στο 55.3% του διαμέσου μισθού στην Κύπρο σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία (1573 ευρώ).

Τα δε 924 ευρώ (που είναι ο κατώτατος μισθός σε εννέα επαγγέλματα σήμερα μετά από συνεχή εργασία 6 μηνών) ανέρχονται στο 58.7% του διαμέσου μισθού της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φθάνει έως και το 60% του διάμεσου μισθού, δηλαδή με βάση τα 1573 ευρώ που είναι ο διάμεσος μισθός, θα μπορεί να φθάνει έως 944 ευρώ ο κατώτατος. Συνεπώς η απόκλιση από το σημερινό κατώτατο μισθό (924 ευρώ) ανέρχεται μόλις στα 20 ευρώ. (Άρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης από τα 924 ευρώ όσον αφορά στον εθνικό κατώτατο μισθό που θα υιοθετηθεί).

Άρα με βάση τα ποσά και τα ποσοστά που έγιναν χθες γνωστά, οι Εργοδοτικές Οργανώσεις μιλούν για κατώτατο μισθό περίπου 944 ευρώ (μετά από 6 μήνες συνεχούς εργασίας), και οι Συντεχνίες μιλούν για κατώτατο μισθό 1036 ευρώ (λόγω του ότι έχουν ως βάση υπολογισμού τους τον διάμεσο μισθό της Κύπρου που υπολογίζει η EU-SLIC αντί η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου). Επομένως η διαφορά είναι στα 92 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όπως είναι γνωστό τόσο η Ζέτα Αιμιλιανίδου όσο και οι συντεχνίες είχαν αναφέρει ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από αυτά τα νούμερα. Δεν θα έρθουν δηλαδή να μειώσουν μισθούς με την υιοθέτηση του κατώτατου.

Τι είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ενδεικτικά η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Μάριου Πελεκάνου, τόνισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο σύντομα να θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο. «Επειδή κατά τη συζήτηση εντοπίστηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών, ο Πρόεδρος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο όμως ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πελεκάνος. «Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι, σύντομα να καθιερωθεί εθνικός κατώτατος μισθός», τόνισε.

Τι λένε οι Εργοδότες

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε χθες ότι καμιά χώρα της ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει τη μεθοδολογία της EU SILC και άρα δεν θα έπρεπε και η Κύπρος να το πράξει, όπως και έγινε κάτι που ικανοποιεί το ΚΕΒΕ.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και με τα νέα δεδομένα οι κοινωνικοί εταίροι θα βρουν την κοινή συνισταμένη και θα φτάσουν σε συμφωνία για τον κατώτατο μισθό. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετά θέματα να συζητηθούν, αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν.

Τι λένε οι Συντεχνίες

Στις δικές της δηλώσεις η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε πως «κατώτατος μισθός, ο οποίος θα διαιωνίζει μισθούς φτώχειας και θα τυποποιεί και θα θεσμοθετεί με βούλλα διατάγματος ή νόμου μια ομάδα εργαζομένων, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, ότι θα ζει με μισθούς που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σε καμία περίπτωση η ΠΕΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, είπε από την πλευρά του ότι «οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν θέσει θέματα, τα οποία ουσιαστικά ανατρέπουν την όλη συζήτηση, η οποία είχε διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τις βασικές παραδοχές οι οποίες είχαν γίνει σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό». «Εμείς για πρώτη αφορά ακούσαμε καινούργια θέματα εκ μέρους των εργοδοτών», ανέφερε.

Στις δικές του δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη θα πρέπει να αποδείξει ότι «δεν είναι εξωγήινος». «Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι διαφοροποιείται ή υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης του πλαισίου που είχε δημιουργηθεί με τη συμβολή των ίδιων των κοινωνικών εταίρων από τη Ζέτα». Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε ο κ. Μάτσας έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ η οποία θα λάβει αποφάσεις υπό τα νέα δεδομένα του κατώτατου μισθού.

Πηγή: brief.com.cy