Παιδεία: Κόντρα για την απόλυση – Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις;

ekpaideftikoi 2 απολυτήριες εξετάσεις, Παιδεία

Νέα διαφωνία έχει προκύψει στη σχέση γονέων και μαθητών με το Υπ. Παιδείας, με θέμα αυτή τη φορά τον προγραμματισμό των εξετάσεων απόλυσης οι οποίες, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, θα αρχίσουν στις 3 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις απόλυσης αφορούν μεγάλο αριθμό τελειοφοίτων των λυκείων και των τεχνικών σχολών, οι οποίοι χρειάζονται το απολυτήριο για συνέχιση των σπουδών τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο ή πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και για εξεύρεση εργασίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι εν λόγω εξετάσεις θα πραγματοποιούνταν μετά την ολοκλήρωση των παγκύπριων εξετάσεων, και συγκεκριμένα από τις 29 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις αρχικές ημερομηνίες, κάνοντας λόγο για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δεδομένο ότι αρχές Ιουλίου αρχίζει και η κατάταξη των νεοσυλλέκτων. Επιπρόσθετα, προβληματισμό εξέφρασαν και για τις ανεξετάσεις, για τους μαθητές δηλαδή που δεν θα επιτύχουν στις παγκύπριες και θα χρειαστούν το απολυτήριο για την εισδοχή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Γονέων Μέσης καθώς και της ΠΣΕΜ στη συγκεκριμένη εξέλιξη, με αίτημα το Υπ. Παιδείας να αναθεωρήσει τις ημερομηνίες, βάσει και των προηγούμενων δεσμεύσεών του, όπως τονίζουν.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων απόλυσης, υπογραμμίζουν οι Γονείς Μέσης, υπήρξε μία δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα όμως για τους επηρεαζόμενους τελειόφοιτους. Μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση αντιπαιδαγωγική και λανθασμένη.

«Καθώς όλες οι προηγούμενες δηλώσεις από το Υπ. Παιδείας διαβεβαίωναν ότι οι εξετάσεις απόλυσης θα πραγματοποιούνταν μετά τις παγκύπριες, το υπουργείο αποφάσισε να αρχίσουν στις 3 Ιουνίου, μόλις μερικές μέρες μετά τη λήξη των μαθημάτων της γ΄ λυκείου, στερώντας τους επαρκή χρόνο για μελέτη», επισημαίνουν. Οι ημερομηνίες των συγκεκριμένων εξετάσεων είναι 3-5 Ιουνίου και 29 Ιουνίου, και στις 30 Ιουνίου αρχίζουν οι ανεξετάσεις.

Ο βαθμός του απολυτηρίου για μερίδα τελειοφοίτων, εξηγούν οι γονείς, παίζει καθοριστικό ρόλο για την εισδοχή τους στα ξένα πανεπιστήμια και οφείλει το κράτος να τους στηρίξει. Η έναρξη των εξετάσεων απόλυσης, αναφέρουν, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτει στους τελειόφοιτους αχρείαστο άγχος, καθώς βρίσκονται μία ανάσα από το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, ζητούν από το Υπ. Παιδείας να αναθεωρήσει το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει και να μεταφέρει τις εξετάσεις μετά τη λήξη των παγκύπριων. «Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπου οι κανονισμοί, ο προγραμματισμός και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν τροποποιηθεί, ας δώσουμε την ευκαιρία στους τελειόφοιτους να δώσουν τη μάχη τους για ένα αξιόπιστο απολυτήριο και ας ξεπεράσουμε την 30ή Ιουνίου όπου είθισται τα σχολεία να κλείνουν», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν από κοινού η ΠΣΕΜ και η κυπριακή Παιδοβουλή, στην οποία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το πρόγραμμα διεξαγωγής των εξετάσεων απόλυσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε παραβιάζει επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του υπ. Παιδείας, αλλά και το περιεχόμενο επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου την 21η Μαΐου, όπου μετά από τηλεδιάσκεψη ο υπουργός επεσήμανε ότι οι εξετάσεις απόλυσης θα διεξαχθούν αμέσως μετά το τέλος των παγκύπριων.

Συσκευές και συνδέσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, νέος αριθμός συσκευών παραδόθηκε χθες από τον Όμιλο Οlympia (Public) στο Υπ. Παιδείας, με στόχο να διατεθούν άμεσα σε σχολεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και μαθήτριες της δημοτικής εκπαίδευσης (5η και 6η τάξη) για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Πρόκειται για 1.300 ψηφιακές συσκευές τύπου ταμπλέτας, αξίας 170.000 ευρώ.

Ο κ. Προδρόμου, παραλαμβάνοντας τις συσκευές, σημείωσε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά κανονικά και αποτελεί κατάκτηση πλέον για το δημόσιο σχολείο και ότι προχωρά η θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα τη διέπει.

Ενημέρωσε επίσης ότι εξοπλίστηκαν με ψηφιακή συσκευή κάπου 7.400 παιδιά (μαζί με τις χθεσινές συσκευές), και αυτό, όπως διευκρίνισε, αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνόλου των μαθητών. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δόθηκαν 1.800 συνδέσεις στο διαδίκτυο σε νοικοκυριά.

Όσον αφορά την ειδική επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού σε δημοτική και μέση εκπαίδευση, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι μέχρι στιγμής επιμορφώθηκαν πέραν των 3.000 εκπαιδευτικών.

Πηγή: politis