Κυπρος

Πέντε υποθέσεις απάτης μέσω PaySafe-Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Πέντε περιπτώσεις απάτης μέσω προπληρωμένων πιστωτικών καρτών καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Μετά από τη σειρά καταγγελιών για αποσπάσεις χιλιάδων ευρώ μέσω αυτών των καρτών, η Αστυνομία συστήνει προσοχή στο κοινό και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν προς πώληση προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου, έχουν καταγγελθεί συνολικά πέντε περιπτώσεις, το διάστημα από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Είπε ότι σε όλες τις καταγγελίες, η απάτη έγινε με τον ίδιο τρόπο δράσης. Υπάλληλοι υπεραγορών ή περιπτέρων, οι οποίοι έχουν στα καταστήματά τους προπληρωμένες κάρτες «PaySafe», δέχτηκαν κλήσεις από συγκεκριμένο τηλέφωνο από το εξωτερικό από άγνωστο πρόσωπο που μιλούσε ελληνικά και που παρουσιαζόταν ως ο διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με αυτές τι κάρτες. Αφού έπειθε τους υπαλλήλους κάθε φορά, ζητούσε σε όλες τις περιπτώσεις τους 16ψήφιους αριθμούς που υπάρχουν στις κάρτες. Στη συνέχεια τους έλεγε ότι θα τις ακύρωνε, και με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε τα χρήματα από αυτές τις κάρτες, ανέφερε ο κ. Ανδρέου, σημειώνοντας πως η τελευταία περίπτωση, αφορούσε σε 39 κάρτες των €50.

Εξήγησε ότι οι PaySafe είναι προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες τις οποίες κάποιος μπορεί να τις προμηθευτεί από κατάστημα και να χρησιμοποιεί για αγορές στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία στη δημοσιότητα, η πρώτη τέτοια υπόθεση αφορούσε σε 29 κάρτες των €100 από περίπτερο στη Λεμεσό, από τις οποίες οι 13 ακυρώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες εξαργυρώθηκαν.

Στις 7 Αυγούστου έγιναν δύο καταγγελίες, μία στην περιοχή Μόρφου με επτά κάρτες των €100 και μία στην επαρχία Λάρνακας αναφορικά με τέσσερις κάρτες των €100.

Στις 8 Αυγούστου έγινε άλλη καταγγελία από περίπτερο στην Πάφο για επτά κάρτες των €100.

Η τελευταία καταγγελία έγινε στις 10 Αυγούστου από υπάλληλο υπεραγοράς της επαρχίας Λεμεσού, και αφορούσε 39 κάρτες PaySafe των €50, συνολικής αξίας €1,950.

Ο κ. Ανδρέου προέτρεψε το κοινό και ειδικά τους ιδιοκτήτες περιπτέρων, υπεραγορών και άλλων καταστημάτων όπου διατίθενται προς πώληση κάρτες PaySafe όπως ενημερωθούν οι υπάλληλοι ότι υπάρχει αυτό το είδος της απάτης, σημειώνοντας πως, «πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί» και να μην εκδίδουν κάρτες μέσω τηλεφώνου, και «σε καμία περίπτωση», να μην δίνουν λεπτομέρειες σε σχέση με αυτές τις κάρτες.

Όταν αντιληφθούν την διάπραξη τέτοιου αδικήματος ή λάβουν παρόμοια τηλεφωνήματα, να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Τεχνική Σχολή Αυγόρου: Μαθητές κατέκτησαν την 1η θέση στον διαγωνισμό Robotex

Η ομάδα ρομποτικής τής Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου-Αυγόρου κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό Robotex στην…

1 Ιουλίου, 2024

Τον Ιωάννη Δημητριάδη ψάχνει η Αστυνομία για κλοπή και διάρρηξη κτιρίου (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Αστυνομία ζητά πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ 35 ετών,…

1 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: «Σοκ, γαλλική τραγωδία, μπούμερανγκ στον Μακρόν» – Πώς υποδέχτηκε ο Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα πρωτοσέλιδα στον γαλλικό Τύπο και γενικότερα τα σχόλια των ΜΜΕ στέκονται στην παταγώδη αποτυχία…

1 Ιουλίου, 2024

Αύξηση 5,5% στα έσοδα από τον τουρισμό το α’ τετράμηνο 2024

Αύξηση 5,5% κατέγραψαν τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο τετράμηνο του 2024, σε σχέση…

1 Ιουλίου, 2024

Aγία Νάπα: Χειροπέδες σε 30χρονο για διάρρηξη κατοικίας και αυτοκινήτου – Πώς τον τσάκωσαν

Στη σύλληψη 30χρονου άνδρα από τη Βουλγαρία, μόνιμου κάτοικου Παραλιμνίου, προχώρησαν χθες μέλη της ΑΔΕ…

1 Ιουλίου, 2024

Αναστέλλεται η απεργία των γιατρών μετά από παρέμβαση του ΠτΔ

Αναστέλλεται η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι γιατροί του δημοσίου, για τις 2 και 3…

1 Ιουλίου, 2024