Περδίος: «Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό»

«Επεξεργαζόμαστε νόμο που θα επιτρέπει τη διανυκτέρευση σε φάρμες και οινοποιεία»

ΠΕΡΔΙΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Κύπρος δεν είναι ένας προορισμός που προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά και πολλές άλλες αυθεντικές εμπειρίες, όπως αθλητικές διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένου του L’Étape του Γύρου της Γαλλίας, είπε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Τουρισμού Σαββας Περδίος, παρουσιάζοντας τη δουλειά που έγινε σχετικά με τον επαναπροσανατολισμό του τουρισμού της χώρας.

Σε μια παρουσίαση με τίτλο “Repurposing Cyprus Tourism”, ο κ. Περδίος είπε ότι το Υφυπουργείο του δούλεψε «ασταμάτητα» τους τελευταίους 18 μήνες κατά την διάρκεια της πανδημίας για να δημιουργήσει τα τουριστικά προϊόντα που θα αποτελέσουν το κομβικό σημείο της νέας ταυτότητας της Κύπρου στο μέλλον.

Στην παρουσίαση είχαν προσκληθεί Πρέσβεις, Υπουργεία, τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τουριστικοί και άλλοι οικονομικοί φορείς του τόπου.

Ο κ. Περδίος εξήγησε ότι χρησιμοποίησαν τον όρο επαναπροσανατολισμός γιατί αφορά μια πιο ολιστική προσέγγιση του τουρισμού. «Μας προτρέπει να ξανασκεφτούμε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο προωθούμε τον προορισμό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουμε, πόσα αφαιρούμε από αυτόν και πώς μπορούμε να του δώσουμε πίσω», είπε.

Ο κ. Περδίος παρουσίασε τις νέες τάσεις και προτιμήσεις των τουριστών, που εστιάζουν στην αποφυγή της πολυκοσμίας, το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, τον συνδυασμό εργασίας και διακοπών, τις εμπειρίες που συνδέονται με την τοπική κοινότητα κ.α. Όπως επεξήγησε, αυτές οι τάσεις είναι ευθυγραμμισμένες με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, η οποία προέβλεψε την ανάγκη για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Η έμφαση στην ανάπτυξη ορεινών περιοχών, τα διάφορα σχέδια επιχορήγησης, τις ονομασίες (labels) προϊόντων, η ενίσχυση του ψηφιακού μάρκετινγκ, η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και η διαδρομή ‘Heartland of Legends’, είναι μερικές από τις δράσεις στις οποίες επενδύει το Υφυπουργείο, είπε.

Για το ‘Heartland of Legends’, εξήγησε ότι «ως χώρα, κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την αυθεντικότητα της ζωής του χωριού μέσα από μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων αυθεντικών εμπειριών.» Μέσω αυτής της ονομασίας προϊόντος, είπε, η προσοχή στρέφεται σε όλα τα στοιχεία «του αργού Κυπριακού τρόπου ζωής» που περιλαμβάνει συνάξεις για φαγητό, συμμετοχή σε λαογραφικά φεστιβάλ, θρησκευτικές εορτές, την καλλιέργεια της γης και εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και χειροτεχνίας. Η συγκεκριμένη είναι μεταξύ 12 ονομασιών που, όπως είπε, θα ενισχύσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, όπως το «Κυπριακό πρωινό». Ανάμεσά τους είναι επίσης το σήμα «Vegan friendly» που έχει απονεμηθεί μέχρι στιγμής σε περίπου 150 επιχειρήσεις.

Ο κ. Πέρδιος είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την αναβάθμιση χωριών και μικρών πόλεων. «Δεν είναι παράξενο που το χωριό Πάνω Λεύκαρα μόλις ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), είπε. Το χωριό Αγρός θα βραβευτεί και φέτος εάν γίνουν κάποιες βελτιώσεις σε πτυχές που έχει επισημάνει ο UNWTO, πρόσθεσε.

Ο κύριος στόχος του Υφυπουργείου, είπε, είναι η ενσωμάτωση του αγροτικού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση σε μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. «Θέλουμε να βάλουμε τον τουρισμό στο επίκεντρο των αγροτικών μας κοινοτήτων, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πλαίσιο που θα μειώσει τις ανισότητες, θα ενθαρρύνει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, θα μειώσει την ανεργία των νέων, θα στηρίξει μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις όπως αγρότες και βιοτέχνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πέρδιος.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, είπε, επεξεργάζονται νόμο που θα επιτρέπει τη διανυκτέρευση σε φάρμες και οινοποιεία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί φέτος. Είπε επίσης ότι άλλα νομοσχέδια που ετοιμάζονται, αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας των χώρων κατασκήνωσης και κάμπινγκ πολυτελείας (glamping), την οικιακή παραγωγή κυπριακών εδεσμάτων και τη δημιουργία εργαστηρίων χειροτεχνίας σε αγροτικές και ορεινές περιοχές με πλήρη χορηγία.

Έχουν γίνει μεγάλες δαπάνες, είπε, τους τελευταίους 18 μήνες για βελτιώσεις υποδομών, ιδίως όσον αφορά τον τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων ποδηλασίας και πεζοπορίας. Ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το τουρνουά ποδηλασίας L`Etape του Γύρου της Γαλλίας (Tour de France) για τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο. Το τουρνουά, που σύμφωνα με πηγές του Υφυπουργείου Τουρισμού θεωρείται ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, είναι ένα παρακλάδι του Γύρου της Γαλλίας όπου ερασιτέχνες ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν διαδρομές που προσομοιάζουν τις συνθήκες του Γύρου της Γαλλίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο κ. Περδίος είπε ότι αν κάποιος έλεγε πριν τρία χρόνια ότι μπορούσε κάτι τέτοιο να λάβει χώρα στην Κύπρο, ίσως κάποιοι να ξεσπούσαν σε γέλια, αλλά σήμερα κανείς δεν γελά με αυτό.

«Είναι γεγονός, και είναι πολύ σημαντικό για αυτόν το ειδικό τομέα τουρισμού», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Τουρνουά Γκολφ DP World Tour, ένα αθλητικό γεγονός που παρακολουθούν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, η Royal Caribbean International θα συνεχίσει την υποστήριξή της στην Κύπρο φέτος και το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα κάνει τις δικές της ανακοινώσεις σε εύθετο χρόνο.

Ο κ. Πέρδιος αναφέρθηκε και στο καζίνο-θέρετρο, το οποίο, όπως είπε, πρόκειται να ανοίξει το καλοκαίρι. Είπε ότι θα συμβάλει όχι μόνο στον τομέα της ψυχαγωγίας, αλλά είναι ένα μέρος όπου θα υπάρχουν εστιατόρια με αστέρια Michelin.

Η Κύπρος, σημείωσε, έχει μια τεράστια γκάμα από αυθεντικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Είπε ότι τελικά στόχος είναι η Κύπρος να καταταγεί στους 30 πιο ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 44η θέση.

Αυτό το όραμα, πρόσθεσε, είναι να καθιερωθεί η Κύπρος ως προορισμός για όλο το χρόνο, ως προορισμός υψηλότερης ποιότητας, ως ένας ψηφιακά έξυπνος προορισμός, φιλικός προς το κλίμα και όπου όλοι οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό.

Η Κύπρος, κατέληξε, δεν είναι μόνο ένας προορισμός για ήλιο και θάλασσα, αλλά προσφέρει στον καθένα ό,τι επιθυμεί: καταδύσεις, γαστρονομία, ποδηλασία, πεζοπορία, κουλτούρα και ιστορία και πολλά άλλα.