Πήγε να στραγγαλίσει τη σύζυγο του – Ενώπιον δικαστηρίου για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Το φαινόμενο γενικότερα προβληματίζει αρμόδιους φορείς, καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας στην οικογένεια.

Σοβαρή υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στη Λευκωσία. Προχθές καταχωρίσθηκε υπόθεση σε βάρος 39χρονου, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας της συζύγου του.

Χθες, μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε όπως μείνει ελεύθερος υπό αυστηρούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Αυστηροί όροι

Συγκεκριμένα ο 39χρονος κλήθηκε να εγγυηθεί για το ποσό των 30.000 ευρώ, ενώ εκδόθηκε και διάταγμα το οποίο του απαγορεύει να προσεγγίζει τη σύζυγό του σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων.

Επίσης κλήθηκε να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τα πρόσωπα για τα οποία απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα θα υπογράφει σε οικείο αστυνομικό σταθμό.

Σύμφωνα με τη διερεύνηση του αρμόδιου κλιμακίου του ΤΑΕ Λευκωσίας, που επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν οικογενειακή βία, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 39χρονος αποπειράθηκε να στραγγαλίσει τη γυναίκα του.

Να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν σοβαρής αξιολόγησης κατά την εξέτασή τους από την Αστυνομία. Αυτό σημαίνει πως για να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση και να διώκεται ποινικά ο 39χρονος, προέκυψε και το ανάλογο μαρτυρικό υλικό.

Προβληματίζει

Το φαινόμενο γενικότερα προβληματίζει αρμόδιους φορείς, καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας στην οικογένεια. Η κατάσταση, ασφαλώς, συνδέεται και με την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που αναπόφευκτα λαμβάνονται για περιορισμό της νόσου.

Ενδεικτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου, με αφορμή τη συζήτηση θέματος που είχε εγγράψει η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, για τις γυναικοκτονίες. Συγκεκριμένα, η Άντρη Ανδρονίκου, επιστημονική διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, είχε αναφέρει πως το 2020 καταγγέλθηκαν συνολικά 2.147 υποθέσεις βίας κατά των γυναικών, εκ των οποίων οι 880 αφορούσαν περιπτώσεις με αυξημένα περιστατικά βίας τους τελευταίους τρεις μήνες, 407 γυναίκες που δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους, 322 γυναίκες που δέχθηκαν βία με κάποιο αντικείμενο ή όπλο και 129 γυναίκες που κατήγγειλαν απόπειρα στραγγαλισμού.

politis.com.cy