Πίσω στην Τουρκία οι 175 Σύροι πρόσφυγες που πήγαν να έρθουν από Κάβο Γκρέκο

Η Kıbrıs (17.05.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι εστάλησαν πίσω στην Μερσίνα της Τουρκίας και οι 175 πρόσφυγες από την Συρία που είχαν εισέλθει στα κατεχόμενα στις 21 Μαρτίου 2020 και εγκαταστάθηκαν σε πολυκατοικία στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπήρχαν 69 παιδιά και 30 γυναίκες. Οι 100 πρόσφυγες είχαν σταλεί στην Τουρκία πριν μερικές εβδομάδες και οι τελευταίοι 75 προχθές Σάββατο.

Υπενθυμίζουμε πως στις 20 Μαρτίου, όπως μετέδωσε πρώτο το «SigmaLive», ξύλινη βάρκα με περίπου 100 παράτυπους μετανάστες προσπάθησε να εισέλθει στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές από το Κάβο Γκρέκο. Η βάρκα εντοπίστηκε από την Λιμενική & Ναυτική Αστυνομία η οποία, αφού προσέφερε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, απαγόρευσε την είσοδο λόγω του σφραγίσματος των συνόρων για αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το σκάφος μετακινήθηκε βόρεια και αφού «πέρασε την νοητή γραμμή αντιπαράταξης» κατέπλευσε στην κατεχόμενη Βοκολίδα. Την επόμενη μέρα, συγγενείς και γνωστοί αυτών των ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές βρέθηκαν στο κλειστό οδόφραγμα της Οδού Λήδρας, ζητώντας να μάθουν περισσότερα για αυτούς που πήγαν κατεχόμενα.

Όπως μεταδόθηκε, ο λεγόμενος «δήμαρχος» του κατεχόμενου Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου, ανέφερε πως οι 175 Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν στις 21 Μαρτίου και διαμένουν σε πολυκατοικίες, θέλουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σαντίκογλου ανέφερε «ότι οι Σύροι δεν θέλουν να σταλούν πίσω στην Τουρκία, αφού στόχος τους είναι να περάσουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αυτή η πληροφορία ανατρέπει αρχικούς ισχυρισμούς ότι το πλοιάριο δεν ερχόταν από την Τουρκία και παρουσιαζόταν μάλιστα ως «απόδειξη» ότι ανατρέπει την θέση για τον ρόλο της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Κληθείς την Παρασκευή να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρή, ανέφερε πως η Κύπρος είχε καταστεί ελκυστικός προορισμός για μετανάστες. Επίσης, αποκάλυψε πως στα Κρατητήρια Μενόγειας κρατούνται 27 άτομα που είναι ύποπτα για διασύνδεση με τρομοκρατία.

Πηγή: Sigmalive