Πλατφόρμα ξεπλύματος και παιδικής πορνογραφίας: Ελεύθερος ο συλληφθείς σε Κύπρο

Πλατφόρμα ξεπλύματος χρήματος: Επιχείρηση και συλλήψεις από Κύπρο μέχρι Αμερική

06AB3432 0CEB 4608 AF33 DB2925942441

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Αστυνομία Κύπρου, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ηλεκτρονικής πλατφόρμας /ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, στην οποία όπως διαπιστώθηκε γινόταν ξέπλυμα χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου, η πλατφόρμα Bitzlato ενεργούσε ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα το Hong Kong και παρείχε την δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια. Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάσχεσαν την ψηφιακή υποδομή της πλατφόρμας, με έδρα την Γαλλία και ανέκριναν ηγετικά στελέχη της διοίκησής της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστο Ανδρέου, έχει συλληφθεί ένα πρόσωπο, μετά από αίτημα των γαλλικών Αρχών για έκδοση, και έχει οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε όπως αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις των διωκτικών αρχών, το 46% των κρυπτονομισμάτων που ανταλλάχθηκαν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονται με απάτες μέσω διαδικτύου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παιδική πορνογραφία.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ήταν ταυτόχρονη σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 18 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και παγοποιήθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ, σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Για την συγκεκριμένη επιχείρηση, μέχρι στιγμής συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, ένας εκ των οποίων στην Κύπρο. Έγιναν οκτώ έρευνες σε υποστατικά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η μια στην Κύπρο.

Στην επιχείρηση από κυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Γραφείο Εκτέλεσης Ευρωπαίων Εντολών Έρευνας, στην παρουσία ανακριτών και εισαγγελέα από την Γαλλία και με την βοήθεια και συνδρομή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.