Πληθώρα αδικημάτων από το βίντεο του ρατσισμού

Screenshot 2019 10 06 at 11.24.45 AM Αστυνομία, Νέα Αμμοχώστου, ρατσιστικό βίντεο

Δύο βίντεο από το σοβαρό λεκτικό επεισόδιο μεταξύ τριών γυναικών σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα και μπροστά από παιδιά, κατέχει η Αστυνομία που διερευνά σοβαρές υποθέσεις ρατσιστικής βίας, επίθεσης, απειλών, ανησυχίας και παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη κλήθηκαν και έδωσαν καταθέσεις οι δύο αδελφές που φαίνεται να πρωτοστατούν στο επεισόδιο, η μητέρα τους που παρέμεινε αμέτοχη και η Ρωσίδα Σβετλάνα Ζαΐτσεβα που έτυχε να είναι μάρτυρας δυστυχήματος σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να καταστεί αφορμή του ρατσιστικού επεισοδίου. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τους δικούς τους ισχυρισμούς και ήδη από την πλευρά των δύο αδελφών εκφράστηκε ο ισχυρισμός ότι η Ρωσίδα, που διαμένει στη Λεμεσό εδώ και 20 χρόνια, τους ζήτησε 100 ευρώ για να μη δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι ενεπλάκησαν σε δυστύχημα και δεν σταμάτησαν. Επίσης εξέφρασαν παράπονο για τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο από το επεισόδιο στο οποίο φαίνονται και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αναφέροντας ότι παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Από την πλευρά της η Ρωσίδα απορρίπτει ότι ζήτησε χρήματα από τις δύο κοπέλες και πως ό,τι έκανε το έκανε για προστασία του άλλου οδηγού. Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας έχουν παραλάβει το κινητό της αλλοδαπής γυναίκας στο οποίο καταγράφηκε η στιχομυθία με τις δύο αδελφές, καθώς και το βίντεο από τον χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, όπου συνέβη το επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το βίντεο αυτό μόνο εικόνα καταγράφει όχι όμως και ήχο, ωστόσο θα εξεταστεί για να φανεί κατά πόσον έχει καταγράψει οτιδήποτε άλλο. Να σημειώσουμε ότι το βίντεο που κατέγραψε η Ρωσίδα μπορεί να γίνει αποδεκτό στο δικαστήριο ως μαρτυρία, ωστόσο μπορεί να προκύψει εναντίον της υπόθεση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εφόσον αυτή το δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την άδεια όσων εμφανίζονται.

Για την υπόθεση, επειδή στο βίαιο επεισόδιο ήταν μάρτυρες και δύο παιδιά, έχει εμπλακεί και το Γραφείο Ευημερίας ώστε αν χρειαστούν οποιαδήποτε υποστήριξη να τους παρασχεθεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, καταθέσεις στο ΤΑΕ Λάρνακας έχουν δώσει τόσο ο υπεύθυνος του χώρου στάθμευσης στον οποίο συνέβη το πρωτοφανές επεισόδιο, όσο και ο ιδιοκτήτης του οχήματος με το οποίο συγκρούστηκαν οι τρεις γυναίκες. Πρόσθεσε ότι μόλις οι έρευνες συμπληρωθούν, ο σχετικός φάκελος θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει στις Αρχές για το γεγονός ότι το θλιβερό περιστατικό συνέβη μπροστά στα μάτια δύο ανήλικων παιδιών και μάλιστα δημοσιοποιήθηκε με αποτέλεσμα να εκτεθούν. Η Αστυνομία εξετάζει διακριτικά αυτή την πτυχή της υπόθεσης και θα αφήσει το ζήτημα να μελετηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος του 2011, πρόσωπο, το οποίο εκ προθέσεως, είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπον που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

«Ευχαρίστησε με μήνυμα τη Σβετλάνα»

Μήνυμα με το οποίο ευχαριστεί τη Σβετλάνα Ζαΐτσεβα για τη στάση που κράτησε, εξασφαλίζοντας ότι θα γίνουν όσες διαδικασίες προβλέπονται για να επισκευαστεί το αυτοκίνητό του, απέστειλε ο κάτοχος του χτυπημένου οχήματος. Όπως εξήγησε στον «Φ» η μητέρα του κατόχου, και τα δύο της παιδιά είναι άτομα με απώλεια ακοής. «Εγώ δεν εργάζομαι, θα ήταν δύσκολο να φτιαχτεί το αυτοκίνητο. Ευτυχώς τις σταμάτησε, διότι στο βίντεο φαίνεται ότι έφευγαν. Ας είναι καλά η γυναίκα που επενέβη».

Όπως ανέφερε, ο γιος της βρίσκονταν στην παραλία Λάρνακας, χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε από τα όσα συνέβαιναν. «Εγώ ήμουν σε γάμο, όταν με κάλεσε η Αστυνομία. Πήγα στο πάρκινγκ όπου βρήκα και τα δύο μου παιδιά καθώς και τις τρεις γυναίκες με δύο ανήλικα άτομα». Τελικά, έμαθα τα όσα προηγήθηκαν την επόμενη ημέρα, όταν κάλεσαν τον γιο μου να δώσει κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα. «Κανείς δεν πρέπει να φέρεται με τέτοιο τρόπο. Γνωρίζω πώς είναι να αντιμετωπίζεις ρατσισμό, διότι το βίωσα και εγώ με τα παιδιά μου όσο ήταν ακόμη μικρά».

Με νευρικό κλονισμό μια από τις Ε/Κύπριες

Νευρικό κλονισμό υπέστη μία εκ των Ε/Κύπριων που εμπλέκονται στην υπόθεση του ρατσιστικού επεισοδίου που σημειώθηκε στη Λάρνακα το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τον Alpha, η συγκεκριμένη γυναίκα ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση του χώρου εργασίας της, ότι έχει απολυθεί. Ως εκ τούτου υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική.

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΣΤΙΑΝΗΣ: «Δεν είναι απλός ρατσισμός»

«Δεν είναι απλός ρατσισμός. Είναι και εγωπάθεια και αδυναμία να κατανοήσουμε τον άλλο», σημείωσε στον «Φ» ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης και πρόσθεσε: «Είναι ένα περιστατικό που προβάλλει τον χαρακτήρα που χτίζουν οι Κύπριοι, κατά τον οποίο δύσκολα παραδέχονται τα λάθη τους. Υπερασπίζονται πάντα τον εαυτό τους, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Δεν δίνουν την ευκαιρία για να κατανοήσουν τον άλλο και τη στάση του».

Η εύκολη λύση για έναν τέτοιο χαρακτήρα, συνεχίζει ο κοινωνιολόγος, είναι να κατηγορήσει τον άλλο. Εκείνον που έχει απέναντί του και που τον αμφισβητεί, που του υπέδειξε το λάθος του. «Για αυτόν τον λόγο προσπάθησαν να τη διαλύσουν, να την ισοπεδώσουν. Ιδίως όταν πρόκειται για κάποια ξένη. Αυτό την τοποθετούσε αυτομάτως σε υποδεέστερη θέση. Ταυτόχρονα θεωρείται πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, αλλά στη χώρα της».
Όλα είναι χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού, αναφέρει ο κ. Περιστιάνης.

Το σύκο κάτω από τη συκιά θα πέσει. Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι τυχαίες, δεν γεννιούνται από το τίποτα. Αυτή η αλαζονεία και η έπαρση, δείχνει στοιχεία από το περιβάλλον. Το εν λόγω περιστατικό είναι ένα ψυχογράφημα για μερίδα του κυπριακού λαού και μια αναπαράσταση στάσεων, τις οποίες αφήνουμε να καλλιεργηθούν. Ο μηχανισμός, μάλιστα, αναδεικνύεται από τη συμπεριφορά του παιδιού που είναι «παρών», το οποίο μιμείται τη συμπεριφορά των γονέων του. Διαιωνίζονται αυτές οι συμπεριφορές». Ευτυχώς, καταλήγει, η πλειοψηφία του κόσμου τάχθηκε υπέρ της Ρωσίδας. «Αυτό είναι το παρηγορητικό. Δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα».

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ «Να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή του ανήλικου»

Έκκληση προς τους αρμόδιους, ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, έστω και εκ των υστέρων, απευθύνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικής του ζωής, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη δημοσιότητα το εν λόγω περιστατικό». Για το περιστατικό δηλώνει ότι αφορά «εκδήλωση χυδαίας λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας με διαφορετική εθνική καταγωγή, στην παρουσία και ανήλικου παιδιού», εκφράζοντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Την πάταξη του ρατσισμού ζητά η παραπονούμενη

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης σκέφτεται να ακολουθήσει η παραπονούμενη, Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, επιδιώκοντας να φέρει στο φως το πρόσωπο του ρατσισμού και παράλληλα να δώσει ένα μάθημα στις γυναίκες που φέρεται να της επιτέθηκαν. Όπως εξήγησε, έπρεπε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο της καθώς ήταν μόνη της, δεν υπήρχαν μάρτυρες και δεν γνωρίζει τη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε τον εαυτό της. «Σκοπός για τη δημοσίευση ήταν να δει η κοινωνία τον ρατσισμό που υπάρχει. Άλλαξαν τη συμπεριφορά τους όταν αντιλήφθηκαν ότι είμαι
ξένη». Επιθυμία της Σβετλάνα Ζαΐτσεβα είναι να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη φυλή και το φύλο. «Ως μικρό κράτος που είμαστε, είναι κρίμα να υπάρχει αυτός ο ρατσισμός. Θα μπορούσαμε να είμαστε μια ενωμένη και δεμένη κοινωνία». Είπε ακόμη ότι μια συγγνώμη θα γίνονταν δεκτή εφόσον δινόταν από τις τρεις γυναίκες επιτόπου και εφόσον προχωρούσαν με τις διαδικασίες της ασφαλιστικής για το όχημα που είχαν χτυπήσει. Η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα ζει στην Κύπρο 20 χρόνια και είναι η δεύτερη φορά που δέχεται ρατσιστική επίθεση. Είναι, επίσης, μητέρα τριών αγοριών, 21 ετών, 16 ετών και οκτώ ετών.

Πηγή: philenews