Ποια τα συμπτώματα της Όμικρον – Ποιο τεστ κάνουμε και πότε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πνευμονολόγος μίλησε και για το ποιο τεστ είναι σωστό να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα self τεστ

panik 1 Μετάλλαξη Όμικρον, συμπτώματα, ΤΕΣΤ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο ειδικός πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος μίλησε για την έξαρση της πανδημία στην Κύπρο, ενώ διευκρίνισε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον.

Ο πνευμονολόγος μίλησε και για το ποιο τεστ είναι σωστό να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα self τεστ. Ουσιαστικά ανέφερε ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει PCR τεστ και να μην μένει στα αποτελέσματα των rapid η των self τεστ.

Αρχικά ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. «Η προσοχή μας είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας», ενώ πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί η κατάσταση.

Ο Δρ. Αρμεύτης τόνισε ότι τυχόν νοσηλείες ατόμων που είναι θετικά τώρα θα διαφανούν σε 10 με 15 μέρες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown ανέφερε ότι δεν συζητιέται κάτι τέτοιο, όμως αν τις επόμενες μέρες ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή των εντατικών τότε αλλάζουν τα πράγματα. Συμπλήρωσε ότι η έλλειψη κρεβατιού στην εντατική, θεωρείται απειλή για τη δημόσια υγεία. «Τότε η επιβολή αυστηρότερων μέτρων είναι μονόδρομος».

Επεσήμανε ότι είναι η στιγμή που ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. «Είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να συνεργαστούμε και να καταλάβουμε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε.

Παράλληλα μίλησε για τις διαφορές μεταξύ της Δέλτα και της Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει διαφορά στα συμπτώματα και συνεχίζουν να αφορούν τη λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως πυρετός, ρινική συμφόρηση και κακουχία. Οποιοσδήποτε έχει αυτά τα συμπτώματα πιθανόν να έχει την Όμικρον», είπε.

Εξήγησε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα και έχει αρνητικό rapid τεστ, τότε πρέπει να κάνει και ένα PCR. Είπε ότι επιστημονικά αυτή είναι η σωστή διαδικασία ενώ τόνισε ότι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο.

Τέλος, ερωτήθηκε και για τα self τεστ και την αξιοπιστία τους. Είπε ότι είναι χαμηλή η ευαισθησία τους ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται και αυτά τα τεστ αφού είναι μια μορφή εξέτασης. Αν έχει κάποιος συμπτώματα δεν θα περιοριστεί εκεί έστω κι αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα ανέφερε ο δρ.Αρμεύτης.

Μόνη οδός είναι το τεστ PCR και μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Σημείωσε καταληκτικά ότι θα πρέπει να τηρήσει ο κάθε ένας προσωπικά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Δείτε το βίντεο: