Ποιος κάνει ελέγχους για το χαλλούμι – Τι απαντά η Υπ. Εμπορίου (vid)

Η διαδικασία ελέγχου του χαλλουμιού

1D8654F6 FA55 4C38 852A 7411F9BC12FF

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, εξήγησε τη διαδικασία ελέγχου του χαλλουμιού.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι μέχρι την εφαρμογή του φακέλου ΠΟΠ η παραγωγή γινόταν βάσει του εμπορικού σήματος. Το Υπουργείο Εμπορίου ως διαχειριστής των εμπορικών σημάτων πρέπει να κάνει ελέγχους σε δύο επίπεδα.

Στο επίπεδο των εμπορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες και όποτε εντοπίζουν χαλλούμια που δεν είναι συμβατά με το εμπορικό σήμα, γίνονται ενέργειες για να αποσυρθούν.
Το δεύτερο επίπεδο είναι οι προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται βάσει του εμπορικού σήματος και όχι του ΠΟΠ. Το ΠΟΠ διαχειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας και την ευθύνη ελέγχου η εταιρεία Bureau Veritas (BV).

Τόνισε ότι πρέπει η Νομική Υπηρεσία να ξεκαθαρίσει ένα βασικό σημείο. Κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιούνται παράλληλα τα εμπορικά σήματα με τα ΠΟΠ. Υπάρχει η άποψη ότι μάλλον αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει και τα εμπορικά σήματα θα καταστούν ανένεργα λόγω του ΠΟΠ.

Στην Κύπρο το 2020-2022 έχουμε προσεγγίσει 34 εταιρείες εκ των οποίων οι έξι εντάχθηκαν στο ΠΟΠ. Αυτές οι έξι δεν ελέγχονται πλέον από το Υπουργείο Εμπορίου. Οι υπόλοιπες 28 έχουν υποβάλει δείγματα και έχουν προωθηθεί στο κρατικό χημείο για τους ελέγχους, όπως για παράδειγμα οι ποσοστώσεις.