Πολλά ερωτήματα για τα νέα σχέδια στήριξης

δυσαρέσκεια, μέτρα στήριξης οικονομίας, Ξενοδοχεία

Ανακοινώθηκαν μεν τα νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και των εργοδοτουμένων προχθές από το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Η ανακοίνωση των σχεδίων από την υπουργό αφορούσε τους άξονες και τη φιλοσοφία των μέτρων, ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν με τη δημοσίευση των διαταγμάτων.

Χθες, υπήρξε μια αναστάτωση στους επιχειρηματίες οι οποίοι απευθύνονταν στους εργοδοτικούς συνδέσμους ΟΕΒ- ΚΕΒΕ για να διαπιστώσουν εάν εμπίπτουν στα νέα σχέδια. Πιο ξεκάθαρα είναι τα δύο πρώτα σχέδια που αφορούν την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, ενώ οι διευκρινίσεις που αναμένονται, αφορούν κυρίως το τρίτο σχέδιο για επιχειρήσεις ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Το επόμενο διάστημα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα εκδώσει τα διατάγματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες. Οι λειτουργοί του υπουργείου Εργασίας θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κόσμου, ενώ θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου ο κατάλογος των εξαιρούμενων οικονομικών δραστηριοτήτων (με τους κωδικούς τους) για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καταλάβουν εάν εμπίπτουν στα σχέδια ή όχι.

Πάντως, από το 2008 υπάρχει μια ευρωπαϊκή ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο κάθε εργοδότης γνωρίζει από τον αριθμό που έχει στις κοινωνικές ασφαλίσεις τον κλάδο στον οποίο εμπίπτει η εταιρεία του από τα τέσσερα τελευταία ψηφία. Το υπουργείο προσπαθεί να αναρτήσει το συντομότερο τον κατάλογο με τους κλάδους που εξαιρούνται. Επομένως, όπως διεμήνυσε και χθες η υπουργός Εργασίας, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα τύχουν στήριξης. Ο κυριότερος κλάδος που αναμένεται να επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο είναι η μεταποιητική βιομηχανία, τα τυπογραφεία, διαφημιστικά γραφεία, τα φωτογραφεία, με την προϋπόθεση ότι έχουν μείωση κύκλου εργασιών κατά 40%.

Πάντως, επικρατεί μια γενικότερη σύγχυση για το ποιες επιχειρήσεις εμπίπτουν στο τρίτο σχέδιο. Υπάρχουν πολλές υποδιαιρέσεις και για το χονδρικό εμπόριο, ενώ οι ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων είναι πολλές. Για παράδειγμα, μια εταιρεία προμηθεύει με αγαθά τόσο τις υπεραγορές, όσο και τα ξενοδοχεία (βιομηχανία HORECA). Τα σχέδια θα καλύψουν τους υπαλλήλους που εμπίπτουν εκεί; Φυσικά, το δεύτερο σχέδιο κάνει αναφορά στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Εάν ο εξωτερικός λογιστής της κάθε εταιρείας αποδείξει ότι ο κύκλος εργασιών εξαρτάται κατά 40% από τον τουρισμό κι έχει μείωση τζίρου 55% τότε θα επωφελείται του σχεδίου. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αναρωτιούνται, αν θα υπάρχει κάλυψη μόνο για τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο μέρος των εργασιών. Επίσης, τίθεται το ερώτημα: πώς θα αποδείξει κάποιος ότι εμπίπτει στο σχέδιο με τον τουρισμό. Με τι πιστοποιητικά; Οι εργοδοτικές οργανώσεις θα αναμένουν να μάθουν τη διαδικασία ώστε να συμβουλέψουν τα μέλη τους.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν οι εργοδότες, είναι εάν μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται παγκύπρια και πληροί τις προϋποθέσεις σε μια επαρχία (αλλά όχι στο σύνολο) μπορεί να ενταχθεί στα σχέδια;

Πάντως, η υπουργός τόνισε χθες ότι δεν θα υπάρχει καμιά εξαίρεση για επιχειρήσεις που συνδέονται με τουρισμό. Μια επιχείρηση που βρίσκεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο μπορεί να ενταχθεί στο δεύτερο σχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι το 40% του τζίρου της εξαρτάται από τον τουρισμό. Ακόμα και ένα φαρμακείο στην ελεύθερη Αμμόχωστο που εξαρτάται από τον τουρισμό θα έχει τη δυνατότητα να τύχει στήριξης.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Μια μεγάλη μερίδα υπαλλήλων κάθε χρόνο αποδεσμεύεται τον Νοέμβριο και επαναπροσλαμβάνεται τον Απρίλιο (είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και αφορά παραβίαση των συμφωνιών, όπως τόνισε σε δηλώσεις της χθες η υπουργός). Η κ. Αιμιλιανίδου απηύθυνε έκκληση να προσληφθεί αυτή η ομάδα ανθρώπων κατά προτεραιότητα διότι παίρνουν ένα ειδικό επίδομα €360 αυτή τη στιγμή, το οποίο θα σταματήσει τον επόμενο μήνα.

Ικανοποιημένοι αλλά…
Γενικότερα, οι ξενοδόχοι αξιολόγησαν ως θετικά τα μέτρα, εκφράζοντας όμως τις ανησυχίες τους. Μιλώντας στον Active, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη σχολίασε ότι δεν τους ικανοποιούν τα ποσοστά στήριξης των ξενοδοχείων από τον Αύγουστο και μετά. «Δεν δημιουργείται κίνητρο για να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, αλλά κίνητρο για να μείνει κλειστό», ανέφερε. Από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σχολίασε ότι θα στηριχθούν στον εσωτερικό τουρισμό πολλά ξενοδοχεία, ενώ οι αποφάσεις για εκμετάλλευση του κινήτρου που παρέχουν τα νέα μέτρα για επαναλειτουργία των ξενοδοχείων θα ληφθούν όταν ξεκαθαρίσει η αναμενόμενη ροή ξένων τουριστών. Μια διευκρίνιση που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι εάν μια μονάδα που ενταχθεί στο σχέδιο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα μπορεί να αναστείλει τις εργασίςς της και να αιτηθεί κρατικής στήριξης στο 80% εφόσον δεν θα έχει καμιά κράτηση τον Σεπτέμβριο

ή Οκτώβριο.

Εμφανώς παραπονεμένοι παρουσιάστηκαν χθες εκπρόσωποι από τους κλάδους του λιανικού εμπορίου και του κλάδου αναψυχής. Ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΙΕ Μάριος Αντωνίου τόνισε στον Active ότι δεν γνωρίζει κανένα κατάστημα που να μην επηρεάστηκε από τον τουρισμό, εκφράζοντας την ελπίδα να μην εντάσσονται στα σχέδια μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Τέλος, το παράπονο τους εξέφρασαν και τα κέντρα εστίασης της ελεύθερης Αμμοχώστου, σχολιάζοντας ότι «είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι η στήριξη για τον κλάδο μας και τους χιλιάδες εργαζομένους σε αυτόν θα τερματιστεί τον Αύγουστο, ενώ σε άλλο κλάδο συναφή με τον τουρισμό θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Η άποψη μας είναι ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου».

Πηγή:Ο Φιλευλεύθερος