Πωλούν πιο φθηνά προϊόντα στα κατεχόμενα παρά στη Δημοκρατία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Εμείς στηρίζουμε τον Kύπριο καταναλωτή»

E62ACE2D 5091 48E8 B3AF 6D31D1AE6D92

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, η Νομικός Σύμβουλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου και η συντονίστρια του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνου, οι οποίοι μίλησαν για την ακρίβεια και τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κύπριο καταναλωτή.

Ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε αρχικά ότι οι καταναλωτές είναι έρμαιο στις κακές νοοτροπίες του τόπου. Σημείωσε ότι οι υπεραγορές κάνουν τεράστια προσπάθεια για να πολεμήσουν την ακρίβεια. «Εμείς στηρίζουμε τον κύπριο καταναλωτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι υπεραγορές έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις. «Στις δύσκολες στιγμές οι εταιρείες έχουν καθήκον να στηρίξουν αυτούς που τους στηρίζουν».

Μιλώντας για τα κατεχόμενα ανέφερε ότι υπάρχουν εταιρείες που εφοδιάζουν υπεραγορές στα κατεχόμενα με πιο κάτω τιμές από ότι χρεώνουν τους κύπριους ιδιοκτήτες υπεραγορών. «Υπάρχουν μικρές υπεραγορές που κινδυνεύουν να κλείσουν από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπακάλικο πριν δύο μήνες είχε 2000 ευρώ ρεύμα και σήμερα πρέπει να πληρώσει 4000 ευρώ».

Ακόμη είπε ότι υπάρχει αδράνεια από όλους εκτός από τις υπεραγορές. «Εμείς ζητάμε να αλλάξει η νοοτροπία των κυβερνώντων, των ιδιωτών, και των θεσμών». Σημείωσε ότι κατήγγειλαν πρακτικές για μη δικαιολογημένες αυξήσεις προϊόντων.

«Έχει ψηφιστεί νόμος για τα καύσιμα αλλά δεν γίνεται κανένας έλεγχος». Μιλώντας για το χαλούμι ανέφερε ότι η τιμή του θα αυξηθεί ακόμη 1.50 ευρώ για να ικανοποιηθούν οι οποιοσδήποτε ομάδες.

Από την πλευρά της η Βιργινία Χρίστου, Νομικός Σύμβουλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών ανέφερε ότι οι καταναλωτές έφτασαν στα όρια τους. «Ένα πολύ μικρό ποσοστό των καταναλωτών υπερβαίνει σε εισόδημα τα 1500 ευρώ και μπορεί να ανταποκριθεί κάπως στις υποχρεώσεις τους».

Σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές τις οποίες πρέπει να ψάξει ο καταναλωτής.  «Ο καταναλωτής είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και κανένας δεν μπορεί να τον κατακρίνει για τις επιλογές του». Πρόσθεσε ότι προχωρούν σε ελέγχους και ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με τις τιμές. «Ετοιμάζουμε προτάσεις και θα τις κοινοποιήσουμε στο Υπουργείο Εμπορείου».

Διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι ο σύνδεσμος καταναλωτών παρατηρεί τα πάντα. «Υπάρχει στην ΑΗΚ  η ταρίφα 0.8 και απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος  κατά 20%».

Η συντονίστρια του Κλάδου Ανταγωνισμού Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνου ανέφερε ότι ο ρόλος τους είναι να διασφαλίσουν τον υγιή ανταγωνισμό και να σταματήσουν την όποια πιθανή αισχροκέρδεια. «Υπάρχει ανταγωνισμός και φαίνεται από την μεγάλη ποικιλία προϊόντων και τις διαφορετικές τιμές».

Η κ. Ιορδάνου ανέφερε ότι το Υπουργείο ελέγχει συστηματικά τις τιμές. «Όσο αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων και η τιμή του ηλεκτρισμού, το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει με τιμές πλαφόν. Επεσήμανε ότι υπήρξε μια μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μιλώντας για τις ουρές οχημάτων στα οδοφράγματα για ανεφοδιασμό καυσίμων, ανέφερε ότι τους προβληματίζει. «Ελέγχουμε τις τιμές που πωλούν οι εταιρείες, έτσι ώστε να δικαιολογούνται από τις τιμές εισαγωγής και τα έξοδα τους».

Ακόμη, είπε ότι και οι παραγωγοί έχουν απορροφήσει αυξήσεις. «Το Υπουργείο ελέγχει συστηματικά τις τιμές των βασικών προϊόντων. Αν εντοπιστεί αισχροκέρδεια τότε η Υπουργός θα παρέμβει με καθορισμό τιμών».

Μιλώντας για εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και στα κατεχόμενα με χαμηλότερες τιμές, ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν έχει οποιαδήποτε καταγγελία, αλλά θα επικοινωνήσουν με τον κ. Χατζηαδάμου για να τους ενημερώσει. «Στα κατεχόμενα πιθανόν να υπάρχουν επιδοτημένες τιμές. Μπορεί να τους τροφοδοτεί η Τουρκία με χαμηλότερες τιμές».

Δείτε το βίντεο: