Πώς μπορείς να πληρώνεις μηνιαία τον λογαριασμό του ρεύματος

Τι μπορείς να κάνεις για λογαριασμό που δεν μπορείς να αποπληρώσεις άμεσα

7C3D042A F241 409B A899 4F3766E5F63C

Με παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται αντιμέτωποι κάθε δίμηνο, εδώ και αρκετό καιρό, οι καταναλωτές, με πολλούς να βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο να τους πληρώσουν.

Ωστόσο μια λύση, που μπορεί να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται όσους δυσκολεύονται να πληρώνουν κάθε δίμηνο, είναι το σχέδιο εξόφλησης λογαριασμού με μηνιαίες δόσεις που προσφέρει η ΑΗΚ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η υπηρεσία προνοεί ότι αντί να πληρώνεις κάθε διμηνία τον λογαριασμό του ρεύματος σου, θα τον πληρώνεις κάθε μήνα.

Πώς μπορείς να κάνεις αίτηση – Η διαδικασία

Μιλώντας στην Brief, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι, για να συμμετέχεις κάποιος στο σχέδιο εξόφλησης μ, το μόνο που έχει να κάνει είναι να συμπληρώσει σχετική αίτηση.

>>> ΕΔΩ η αίτηση<<<

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελάτων της ΑΗΚ, με τηλεομοιότυπο (Fax), ηλεκτρονικά (μέσω email) και ταχυδρομικά.

«Ο καταναλωτής απλά συμπληρώνει την αίτηση και μετά θα του απαντήσει η ΑΗΚ για να πει την δόση του πόσου που του αναλογεί κάθε μήνα», σημείωσε.

Αναφορικά με τον τρόπο που υπολογίζεται το μηνιαίο ποσό, η κα. Παπαδοπούλου εξήγησε πως υπολογίζεται η κατανάλωση των τελευταίων 12 μηνών και διαιρείται δια 12.

«Σε περίπτωση που αλλάξει πολύ η τιμή της κιλοβατώρας ή η κατανάλωση του καταναλωτή, αναθεωρείται αυτό το ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε να μην υπάρχει μεγάλο χρεωστικό πιστωτικό υπόλοιπο», πρόσθεσε.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο – Οι εξαιρέσεις

Σημαντικό να σημειωθεί ότι το σχέδιο καλύπτει μόνο τους οικιακούς πελάτες ενώ εξαιρούνται οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο σχέδιο Συμψηφισμού Μετρήσεων – Net Metering. 

Παράλληλα, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο σχέδιο είναι η εξόφληση του τελευταίου εκδομένου λογαριασμού.

«Άρα οι καταναλωτές που χρωστούν δεν μπορούν να συμμετέχουν, πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα», επεσήμανε η κα. Παπαδοπούλου.

Ερωτηθείσα αν η ΑΗΚ κάνει ευκολίες σε άτομα που χρωστούν, η Εκπρόσωπος της ΑΗΚ απάντησε ότι η ΑΗΚ βοηθά όσους καταναλωτές το χρειάζονται αλλά υπάρχει και μια μερίδα ατόμων που  εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

«Κάθε περίπτωση την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, ανάλογα και με το ιστορικό του πελάτη», τόνισε.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ, το σχέδιο λειτουργεί σε μηνιαία βάση, με κάθε λογιστικό έτος να καλύπτει 12 μήνες, αρχίζοντας από την ημερομηνία ένταξης του λογαριασμού στο σχέδιο. Τονίζεται ότι στο τέλος κάθε λογιστικού έτους, το σχέδιο ανανεώνεται αυτόματα.

Όσο αφορά την μηνιαία δόση, αυτή καθορίζεται αυτόματα, αφού ληφθεί υπόψη το ιστορικό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο υποστατικό και η τρέχουσα τιμή καυσίμων, με την κατώτατη μηνιαία δόση να είναι €25.

Όπως σημειώνεται, το ποσό της μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με την καταμέτρηση της κατανάλωσης του υποστατικού να γίνεται κάθε δύο μήνες.

Στο τέλος του λογιστικού έτους, γίνεται σύγκριση του ποσού που τιμολογήθηκε και του ποσού που έχει πληρωθεί μέσω των δόσεων, και το τελικό πληρωτέο ή επιστρεπτέο ποσό κατανέμεται στις επόμενες 12 δόσεις. 

Τονίζεται ότι στα σπίτια των καταναλωτών συνεχίζεται να αποστέλλονται κάθε δύο μήνες οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για ενημέρωση, αλλά όσοι επιλέξουν σαν τρόπο πληρωμής των μηνιαίων δόσεων άλλον από αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού ή μέσω μισθολογίου, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα κάθε μήνα «Ειδοποίηση για πληρωμή Δόσης».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το ποσό της δόσης είναι πληρωτέο στην 6η -7η μέρα κάθε μήνα και σε περίπτωση που 2 δόσεις δεν πληρωθούν,ο λογαριασμός αφαιρείται από το σχέδιο αυτόματα, και το συνολικό οφειλόμενο ποσό γίνεται άμεσα πληρωτέο.

Οι τρόποι πληρωμής

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες δόσεις μπορούν να πληρώνονται:

  • Με αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού (η δημιουργία νέας εντολής για αυτόματη χρέωση γίνεται μόνο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών)
  • Στα ταμεία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών
  • Στα ταμεία των Τραπεζών (εφόσον ο πελάτης έχει μαζί του την ειδοποίηση για πληρωμή δόσης)Με τραπεζική κάρτα μέσω της ιστοσελίδας της AHK ή της ιστοσελίδας των τραπεζών
  • Μέσω μισθολογίου (όπου υπάρχει η δυνατότητα)
  • Με έμβασμα μέσω e-banking
  • Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας
  • Μέσω της δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα EAC Mobile App

Πηγή: brief.com.cy