Πώς ο Γιάννης Καρούσος γλίτωσε 10,5 εκατ. από τα δημόσια ταμεία

Bio Karousos 01

Εξοικονόμηση 30-35%, ήτοι 10-12 εκατ. ευρώ, θα κάνει ο Γιάννης Καρούσος στην κατασκευή των νέων μοντέρνων στεγάστρων στις στάσεις λεωφορείων. Ο σχεδιασμός των νέων στεγάστρων και οι συμφωνίες με τις τοπικές αρχές για τη δημιουργία ομοιόμορφων στάσεων σε όλες τις πόλεις ήταν ένα πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε η τέως Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο «Π» είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τον σχεδιασμό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος δημοσίων μεταφορών, ο οποίος έγινε από τον Κύπριο ειδικό βιομηχανικό σχεδιαστή Νικόλα Δημάδη.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών μας έχει πληροφορήσει, αναλαμβάνοντας το τιμόνι του Υπουργείου είχε θεωρήσει πως το κόστος των στεγάστρων ήταν πολύ υψηλό. «Ως εκ τούτου δεν έβλεπα το έργο να υλοποιείται… Έτσι έφερα στο γραφείο μου όλους τους εμπλεκόμενους και τους είπα: ‘’είτε θα μειωθεί το κόστος ή θα τα ακυρώσουμε όλα και θα ξεκινήσουμε απ’ την αρχή’’. Μέσα από αυτή τη διαδικασία», μας είπε ο κ. Καρούσος, το κόστος μειώθηκε κατά 30-35% και αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για να προκηρυχθεί η προσφορά.

staseis2

Αυτό είναι το κόστος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» παρότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχει ένας αριθμός στάσεων λεωφορείων πάνω από 5000, μόνο 1500 νέου τύπου στέγαστρα (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες υπάρχουν τρία διαφορετικά μοντέλα) θα μπουν στις αστικές περιοχές.

Το αρχικό κόστος για το φουλ μοντέλο στεγάστρου αναμενόταν να ανέλθει στα 20-25 χιλιάδες ευρώ (και έπεσε κοντά στις 16-17 χιλιάδες), ενώ για τον πάσσαλο το κόστος θα ήταν 3 χιλιάδες ευρώ. Εάν γινόταν η αντικατάσταση όλων των στάσεων μεμιάς θα απαιτείτο ένα κονδύλιο πάνω από 35 εκατ. ευρώ. Πλέον το κόστος με βάση τη μείωση του 35% που έχει επιτευχθεί έχει μειωθεί πέριξ των 24 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό έργο, όπως μας εξήγησε ο κ. Καρούσος θα έχει μία διάρκεια από τρία έως πέντε χρόνια. Οι πηγές χρηματοδότησης είναι τρεις σημείωσε. Τα κρατικά ταμεία, τα συγχρηματοδοτούμενα και τις τοπικές αρχές.

staseis3

Είναι «πράσινα» και εργονομικά

Τα στέγαστρα εκτός από την τεχνολογία τηλεματικής που θα ενσωματώνουν, δίνοντας την απαραίτητη πληροφόρηση στο κοινό και, κυρίως, πότε θα έρθει το επόμενο λεωφορείο, θα είναι ομοιόμορφα, εργονομικά, «πράσινα» και σχετικά αυτόνομα. Η πληροφόρηση θα προαναγγέλλει τόσο οπτικά, αλλά και ηχητικά για άτομα με προβλήματα όρασης, τον χρόνο έλευσης του λεωφορείου, την επόμενη στάση κ.λπ. Ο κομψός σχεδιασμός των υποδομών έγινε σε τρία διαφορετικά μοντέλα-μεγέθη όπως προείπαμε. Το πρώτο μοντέλο, το πλήρες, θα τοποθετηθεί σε στάσεις οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επιβατών, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος στο πεζοδρόμιο. Το δεύτερο στέγαστρο είναι μικρότερο σε μέγεθος και θα τοποθετηθεί σε πιο στενά πεζοδρόμια σε άξονες που εξυπηρετούν, επίσης, αρκετούς επιβάτες των δημοσίων μεταφορών, ενώ ο πάσσαλος θα μπει σε τοποθεσίες που δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη κίνηση. Όλα τα μοντέλα θα δίνουν πληροφορίες ηλεκτρονικά και θα παίρνουν ενέργεια με φωτοβολταϊκά.