Πόσο θα κοστίσουν οι προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο και στα έξοδα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023

14C44EC6 4BEC 42F1 A21D 6393FD9A9F8D

Ο πληθωρισμός λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο και στα έξοδα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, συνολικά έχουν περιληφθεί κονδύλια ύψους €7 εκατ. και για τους δυο γύρους των εκλογών. Μάλιστα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018, το ποσό αυξάνεται κατά €1 εκατ., καθώς τότε είχαν στοιχίσει €6 εκατ. Από τα συνολικά κονδύλια των €7 εκατ. που αφορούν τις προεδρικές εκλογές, ποσό €1,9 εκατ. θα διατεθεί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, τα κονδύλια που σχετίζονται με την υπερωριακή απασχόληση των δημόσιων υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα έχουν διπλασιαστεί, ενώ οι δαπάνες για τις υπερωρίες των αστυνομικών έχουν τριπλασιαστεί.

Για τους τελευταίους η αύξηση των δαπανών ίσως να οφείλεται συμφωνία που έγινε για την διαφοροποίηση των μισθολογικών κλιμάκων αλλά και της ανόδου των τιμών στα καύσιμα. Αναλυτικά το κόστος για τις υπερωρίες για την προετοιμασία των εκλογών και για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων για σκοπούς της ψηφοφορίας και για τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, ανήλθε στα €2,3 εκατ.

Το 2018 είχε δαπανηθεί κονδύλι €1,2 εκατ. Σε σχέση με τις υπερωρίες των αστυνομικών που θα εργαστούν στις εκλογές και για τη διακίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων εκτιμάται πως το κόστος θα ανέβει στις €900 χιλ., σε σχέση με €300 χιλ. που δαπανήθηκαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Στο μεταξύ, λόγω της απαξίωσης των θεσμών και σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι νέοι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες, για πρώτη φορά στις δαπάνες για τις εκλογές, περιλήφθηκε κονδύλι €280 χιλ. το οποίο θα διατεθεί για την πραγματοποίηση εκστρατείας. Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενθάρρυνση της εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο των ψηφοφόρων και η μείωση της αποχής.

Παράλληλα διπλασιάζεται το κόστος για την ενοικίαση αιθουσών καθώς και για την αγορά υλικών και διαφόρων συσκευών, το οποίο θα φτάσει στις €100 χιλ. από €50 χιλ. που ήταν την προηγούμενη φορά. Στις €250 χιλ. θα αυξηθεί το κονδύλι για την οπτικοποίηση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Εξάλλου, στις €300 χιλ. αυξήθηκαν οι δαπάνες για τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό. Στις προηγούμενες εκλογές είχε δαπανηθεί ποσό €200 χιλ. Στα έξοδα των προεδρικών εκλογών, περιλήφθηκε και κονδύλι €100 χιλ. για την αγορά γραφικής ύλης, χαρτικών και άλλων αναλώσιμων υλικών. Στα ίδια επίπεδα διατηρούνται τα κονδύλια για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων και άλλων εκλογικών εντύπων στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καθώς υπολογίζεται να δαπανηθεί ποσό €150 χιλ.

Το ίδιο ποσό θα δαπανηθεί για τις δημοσιεύσεις εκλογικών γνωστοποιήσεων και διαφημίσεις, το οποίο υπολογίζεται στις €500 χιλ. Από την άλλη, μειώθηκαν στις €50 χιλ. οι δαπάνες που αφορούν τα έξοδα για κατασκευαστικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Περιλήφθηκε και ποσό €70 χιλ. που αφορά την κάλυψη απρόβλεπτων εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί πως η λυπητερή των εκλογών δεν περιορίζεται μόνο στα €7 εκατ. που αφορούν το διοικητικό κόστος, αλλά και στη χορηγία που θα λάβουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα η οποία θα είναι ύψους €6,6 εκατ. Ποσοστό 15% του συγκεκριμένου ποσού θα καταβληθεί ισόποσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ το υπόλοιπο 85% θα καταβληθεί κατ’ αναλογίαν των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν τον Μάιο του 2021.