Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για επιχορήγηση αγοράς ποδηλάτου

Δείτε πού μπορείτε να βρείτε έγγραφα και όλες τις πληροφορίες

podilato 1 επιχορήγηση, Καρούσος, Ποδήλατο

Μέσω της πύλης ποδηλάτου (www.podilato.gov.cy) θα διεκπεραιωθεί το σχέδιο Σχέδιο Κινήτρων για Αγορά Καινούριου Ποδηλάτου, με την περίοδο αιτήσεων να αρχίζει την 1η Νοεμβρίου με σειρά προτεραιότητας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος με τις εκτιμήσεις στο Υπουργείο Μεταφορών να αφορούν την έγκριση 100.000 με 120.000 αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι αιτήσεις για την εγγραφή θα ανοίξουν τη 1η Νοεμβρίου στις 09:00 το πρωί και είναι με σειρά προτεραιότητας που θα αποφασιστεί ποιοι θα καταστούν δικαιούχοι», τόνισε ο κ. Καρούσος σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου, παρουσία του Δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Δημήτρη Λαμπριανίδη και του Γενικού Γραμματέα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Σταύρου Γεωργίου.

O κ. Καρούσος κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την πύλη και να ενημερωθεί έτσι ώστε την 1η Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος να υποβάλει την αίτησή του, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, βάσει της διαδικασίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την πύλη www.podilato.gov.cy και να κάνει εγγραφή, να υποβάλει την αίτησή του και κατόπιν λήψης της έγκρισης να προχωρήσει στην αγορά ποδηλάτου. Ακολούθως θα υποβάλει όλα τα σχετικά και απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία για να λάβει την επιχορήγηση των €200.

Ωστόσο ο κ. Καρούσος κατέστησε σαφές ότι αν ο ενδιαφερόμενος που έλαβε την έγκριση δεν καταχωρήσει τα απαιτούμενα στοιχεία της αγοράς σε περίοδο τριών εβδομάδων τότε χάνει τη σειρά προτεραιότητάς του.

Όπως ανέφερε, βάσει των εκτιμήσεων, αναμένεται να δοθούν χορηγίες μεταξύ €100.000 και €120.000 πριν το τέλος του Δεκέμβρη, με το σχέδιο να συνεχίζεται το 2022 και το 2023.

«Θεωρούμε ότι η ζήτηση θα είναι αρκετή, με την έγκριση, έχει τρεις εβδομάδες ο αιτητής να προσκομίσει όλα τα έγγραφα που πρέπει. Α δεν τα προσκομίσει τότε χάνει τη σειρά προτεραιότητας και θα προχωρήσουμε στον επόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο κινήτρων για αγορά καινούργιου ποδηλάτου για την περίοδο 2021 – 2023 ύψους €570.000 αφορά ποδήλατα αξίας μέχρι €1000 ευρώ με την επιχορήγηση να ανέρχεται στα €200, ενώ για την περίπτωση των ΑΜΕΑ η επιχορήγηση ανέρχεται στα €800.

Τα επιλέξιμα ποδήλατα είναι Ποδήλατα Πόλης (City Bikes), Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes), Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes), Ποδήλατα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Δεν περιλαμβάνονται τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα (e-bikes).

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καρούσος είπε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι αναλόγως του ενδιαφέροντος το οποίο θα προκύψει εάν και εφόσον χρειαστεί να δούμε τι θα κάνουμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό».

«Αλλά το θέμα είναι ξεκάθαρο, είναι αναλόγως των αιτήσεων, οι οποίες θα μπουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρούσος είπε εξάλλου ότι με την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου θα αντληθούν στοιχεία αναφορικά με τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων και τον τελικό αριθμό αιτήσεων και το ενδιαφέρον από τους ΑΜΕΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός στα δύο προγράμματα (μεταξύ κανονικών ποδηλάτων και ΑΜΕΑ) κα πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από το ένα πρόγραμμα θα μεταφερθούν κονδύλια στο άλλο.

Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε ότι θα εγκριθεί εντός του 2022 σχέδιο επιδότησης επισκευής ποδηλάτων.

«Σε μια χώρα όπως η Κύπρος με τις μικρές αποστάσεις και το μεσογειακό κλίμα, το ποδήλατο μπορεί να καταστεί μια εναλλακτική πηγή διακίνησης πέραν από μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας», είπε ο κ. Καρούσος προσθέτοντας ότι το κοινό θα αξιοποιήσει το σχέδιο, ενισχύοντας περαιτέρω με αυτό τον τρόπο τη προσπάθεια που καταβάλλεται για στροφή των πολιτών προς τα βιώσιμα μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου, ο κ. Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στο δικό είπε συνεχάρη τον Υπουργό για την πρωτοβουλία του με τη οποία οι Τοπικές Αρχές είναι απόλυτα σύμφωνες.

Αναγνωρίζοντας πως οι πόλεις έχουν «κτιστεί εντελώς άναρχα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται όλα αυτά τα προβλήματα και να δυσκολεύουν τη χρήση του ποδηλάτου», ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως «χρειάζονται αυτές οι πρωτοβουλίες από το κεντρικό κράτος για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση για να συνάδουμε και με τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ο ΓΓ της Κυπριακής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Σταύρος Γεωργίου είπε πως η ποδηλασία, πέραν από την σωματική και πνευματική ευεξία που προφέρει «αποτελεί και ένα πράσινο μέσο διακίνησης, το οποίο ωφελεί σημαντικά το περιβάλλον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, συνδράμει στην εκπαίδευση του κοινού για την οδική ασφάλεια και συμπεριφορά και βελτιώνει την υγεία των πολιτών».

Εξέφρασε τη χαρά της Ομοσπονδίας για το Σχέδιο Δράσης, που εξήγγειλε το Υπουργείο Μεταφορών, σημειώνοντας ότι οι δράσεις αυτές συμβάλουν στην αλλαγή της κουλτούρας μετακίνησης των πολιτών και ένταξης του ποδηλάτου στη καθημερινότητά μας.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών και το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τα άτομα με αναπηρίες. «Ζούμε σε μια εποχή όπου σημασία δεν έχουν τα άτομα με ανικανότητες αλλά οι ικανότητες και τα άτομα με αναπηρίες όταν υπάρχουν οι υποδομές και ο εξοπλισμός μπορούν να συμμετέχουν όπως όλοι οι πολίτες» είπε.

Οι 16 δράσεις για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών παρουσίασε το Γενικό Σχέδιο Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023 συνολικού κόστους €4,0 εκατομμυρίων, μέρος του οποίου είναι και το Σχέδιο Επιχορήγησης Αγοράς Καινούριου μη Ηλεκτροκίνητου Ποδηλάτου.

Οι δράσεις είναι οι ακόλουθες:

1) Επέκταση των ποδηλατικών υποδομών, ιδιαίτερα αυτών που οδηγούν σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων, αθλητικά, εμπορικά και διοικητικά κέντρα.

2) Μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα σε γειτονιές και στους ιστορικούς πυρήνες ή πυρήνες ειδικού χαρακτήρα, καθώς επίσης στα κέντρα των πόλεων προκειμένου να είναι ασφαλέστερη και φιλικότερη η χρήση του ποδηλάτου στο οδόστρωμα.

3) Παραχώρηση / ανάκτηση πλάτους οδοστρώματος από τις οχηματικές λωρίδες κυκλοφορίας για δημιουργία ποδηλατολωρίδων σε επιλεγμένες οδικές αρτηρίες.

4) Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για ποδηλάτες όπως κατάλληλο σύστημα σήμανσης και ρύθμιση φαναριών για εξασφάλιση συνεχούς ροής.

5) Ημέρα χρήσης ποδηλάτου π.χ. Κυριακή, (car-free Sundays) και ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου κάθε πόλης για αποκλειστική χρήση για ποδήλατα μια φορά τον μήνα, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές.

6) Εφαρμογή συστήματος ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων με ευνοϊκούς όρους ή δανεισμού ποδηλάτων σε επιλεγμένα σημεία.

7) Ελεύθερη μεταφορά των ποδηλάτων από τα οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας.

8) Δημιουργία χάρτη ποδηλατικών υποδομών διαθέσιμου μέσω εφαρμογών τηλεφώνου είτε άλλων συσκευών πλοήγησης και μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης της κυκλοφορίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

9) Κατασκευή στεγασμένων και ασφαλών ποδηλατοστασίων.

10) Στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των εργαζομένων να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας με το ποδήλατο θα: (α) υποδειχθούν χώροι κατασκευής αποδυτηρίων στα ιδιόκτητα κυβερνητικά κτίρια και (β) στα νέα κυβερνητικά κτίρια που είτε θα αγοραστούν είτε θα ενοικιαστούν θα λαμβάνεται πρόνοια για ύπαρξη αποδυτηρίων και ποδηλατοστασίων.

11) Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα προωθηθεί η πολιτική για κατασκευή αποδυτηρίων / ντουσιέρων και ποδηλατοστασίων σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, στα εμπορικά κέντρα, στα ξενοδοχεία κ.λπ. με σκοπό την ενθάρρυνση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους με ποδήλατο.

12) Προώθηση του σχεδίου «Πάω στη δουλειά με το ποδήλατο». Οι εταιρείες που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου από τους εργαζομένους τους ως μέσο μεταφοράς ή /και διαθέτουν εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν τους επισκέπτες ποδηλάτες, θα αξιολογούνται και θα λαμβάνουν σχετική Πιστοποίηση, η οποία θα αποτελεί ένδειξη ότι συμβάλλει προς την κλιματική ουδετερότητα μέσω της δράσης της και ενισχύει έτσι την κοινωνική εταιρική της ευθύνη.

13) Σχέδιο κινήτρων και επιχορήγησης αγοράς καινούριου ποδηλάτου και επιχορήγησης επισκευής και συντήρησης ποδηλάτου.

14) Δημιουργία ιστοσελίδας αποκλειστικά για το ποδήλατο όπου θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ειδικές αναφορές στα σχέδια επιχορήγησης, στις υφιστάμενες ποδηλατικές διαδρομές, στο σχέδιο Πιστοποίησης εταιρείας “Πάω στη δουλειά με το ποδήλατο” – Bike2Work, ενημέρωση για ποδηλατικές εκδηλώσεις και δράσεις.

15) Παροχή δωρεάν εκπαιδευτικών μαθημάτων εκμάθησης της ορθής χρήσης του ποδηλάτου και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και την καλλιέργεια κουλτούρας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ταινίες, βιωματικά εργαστήρια και γενικά προωθητικές ενέργειες σε σχέση με τη χρήση του ποδηλάτου.

16) Επικαιροποίηση σημάνσεων και προτύπων π.χ. όπου χρειάζεται να αντικατασταθούν καθοδηγητικές πινακίδες σε σχέση με τους ποδηλατοδρόμους κ.λπ.

17) Αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων για υπηρεσιακή χρήση στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε πρώτη φάση θα αγοραστούν 100 ποδήλατα.