Πού οφείλονται οι ακυρώσεις πτήσεων – «Μειωμένη 8% η μέση τιμή στον τουρισμό»

Πού οφείλονται οι ακυρώσεις πτήσεων

E4E04362 4702 44A2 B254 C21A273A139C

Αντιστέκεται στις αναποδιές ο κυπριακός τουρισμός με τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου να είναι αισιόδοξα και για το μέλλον της υπόλοιπης χρονιάς.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι «το πρώτο πεντάμηνο έκλεισε με βάση τα επίσημα στατιστικά της Στατιστικής Υπηρεσίας περίπου στο 75% των αφίξεων που είχαμε την αντίστοιχη περίοδο που είχαμε το 2019 ενώ σε σχέση με πέρσι το πρώτο πεντάμηνο είχαμε 150 χιλιάδες αφίξεις φέτος είχαμε 850 χιλιάδες αφίξεις. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο να πιάσουμε τουλάχιστον τις περσινές επιδόσεις οι οποίες  ήταν πολύ καλές σε σχέση με τον ανταγωνισμό μας».

Εξηγώντας που οφείλεται αυτό είπε,  «Πρώτον, η Κύπρος θεωρείται ως προορισμός για διακοπές, δεν είμαστε προορισμός που εξαρτάται από επαγγελματικά ταξίδια.

Δεύτερο το γεγονός ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη επέλεξε να περιοριστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια σε ταξίδια πιο κοντινά. Θεωρώ ότι ένα ταξίδι  4-4,5 ωρών όπως είναι η Κύπρος από τις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βολεύει.  Αρκετός κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει σε Ασία σε Αμερική κλπ.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι πολλές φορές εμείς οι Κύπριοι συνηθίζουμε να υποτιμούμε το δικό μας το προϊόν και αυτά που έχουμε πετύχει. Ο τουρισμός μας έχει αποδείξει ότι περνά από δυσκολίες αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να επανέρχεται».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις ακυρώσεις πτήσεων είπε ότι είμαστε αντιμέτωποι με υπαρκτά προβλήματα όπως είναι οι ακυρώσεις και αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση και στο μειωμένο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες ιδιαίτερα στα αεροδρόμια.

«Φαίνεται ότι πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες βλέποντας αυτή τη ζήτηση έβαλαν περισσότερες πτήσεις ή έχουν δεχτεί περισσότερες κρατήσεις από ότι μπορούσε το σύστημα να δεχτεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος στα διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης. Εμάς το πρόβλημα με τις ακυρώσεις πτήσεων είναι πολύ μικρό συγκριτικά με Ισπανία, Ιταλία κλπ.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στις τιμές είπε, «Η μέση τιμή σε διάφορους προορισμούς φέτος στην Ελλάδα είναι κατά 15 πιο αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Στην Κύπρο είναι κατά 8% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία γιατί δεν ήταν τόσο μεγάλη αγορά για εκείνους η Ρωσία. Στην Κύπρο ήταν μεγάλη αγορά και έχει επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές».

Κλείνοντας εξήγησε ότι στόχος για φέτος είναι να πάμε καλύτερα από πέρσι. «Πέρσι φτάσαμε τα 2 εκατομμύρια αφίξεις και τα φτάσαμε χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες αφίξεις το πρώτο εξάμηνο. Φέτος είμαστε στο πρώτο πεντάμηνο του χρόνου στις 850 χιλιάδες αφίξεις κάτι το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπερβούμε τα περσινά αποτελέσματα και θα πάμε όσο πιο καλά μπορούμε. Δεν θα είναι μια άσχημη χρόνια, σίγουρα η απουσία της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς φαίνεται. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος σίγουρα θα μιλούσαμε για μια χρονιά πολύ κοντά στα δεδομένα του 2019».