Πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στη Λάρνακα η έκθεση «λefkart»

Η έκθεση «Λefkart» διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας με τη στήριξη του Οργανισμoύ Νεολαίας Κύπρου.

imagew 5 2 Έκθεση, κεντήματα

Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, η έκθεση «Λefkart» από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας με τη στήριξη του Οργανισμoύ Νεολαίας Κύπρου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «με την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης», το οποίο επιχορηγήθηκε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από το Σχέδιο για τη Διατήρηση και Ενίσχυση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στη μετάδοση του συνόλου των πληροφοριών του λευκαρίτικου κεντήματος ως πηγή έμπνευσης για τους νέους και απευθυνόταν στους καθηγητές της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Μέσα από σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν «τα οποία επικεντρώθηκαν στην ιστορική εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος και στη δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του στις εφαρμοσμένες τέχνες, καθηγητές και μαθητές μελέτησαν το ιστορικό πλαίσιο του Λευκαρίτικου Κεντήματος και τα μοτίβα του με σκοπό να δημιουργήσουν έργα τέχνης εμπνευσμένα από αυτό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η έκθεση «λefkart» αποτελεί την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συνολικά εννέα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης λαμβάνουν μέρος στην έκθεση και παρουσιάζουν έργα των μαθητών τους, που βασίστηκαν στην ιδέα του λευκαρίτικου κεντήματος έτσι όπως μεταφέρθηκε από τους εκπαιδευόμενους / εκπαιδευτές καθηγητές τους. Φέτος, για πρώτη φορά, η έκθεση πραγματοποιείται στο κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας του Δήμου Λάρνακας που στεγάζεται στο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Πρώην Λέσχη Λάρνακας – Οικία Ματτέι)».

Σημειώνεται ότι «η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου βασίστηκε στη συνύπαρξη των έργων τέχνης των μαθητών με τα εργαστήρια Λαϊκών Τεχνών που στεγάζονται στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2022 (εκτός Κυριακής) και οι ώρες που το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται είναι από τις δέκα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας «μέσα από δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης» και την έκθεση «λefkart», αποσκοπούν στην  διάδοση και προβολή της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού, δημιουργώντας συνειδήσεις ταυτότητας στους νέους».