Πράσινο φως για το νέο Σχέδιο Προσέλκυσης Επιχειρήσεων στην Κύπρο

Τί προβλέπει το νέο Σχέδιο Προσέλκυσης Επιχειρήσεων στην Κύπρο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

shutterstock 1498698695 800x800 1

Το Υπουργικό ενέκρινε σήμερα νέο Σχέδιο Προσέλκυσης Επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το νέο Σχέδιο το φορολογικό πλαίσιο καθίσταται πιο ελκυστικό ούτως ώστε να προσελκυστούν ξένοι εργαζόμενοι και εξειδικευμένοι Κύπριοι υψηλού βιοτικού επιπέδου στην Κύπρο που διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο λόγω αυτού του Σχεδίου, θα φέρουν άμεσα και έμμεσα οφέλη στην οικονομία του τόπου αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Περαιτέρω, ενθαρρύνονται οι διοικήσεις επιχειρήσεων, να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους ή και την έδρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργώντας έτσι πραγματική υποδομή στο νησί. Μέσω αυτής της εγκατάστασης διευρύνεται και η φορολογική βάση και κατ’ επέκταση τα φορολογικά έσοδα.

Το νομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων αφορά 50% εξαίρεση φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερα από 55 χιλιάδες ευρώ απολαβές ετησίως. Επίσης, επεκτείνεται το πλαίσιο από 10 έτη που ισχύει σήμερα σε 17 έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή για σκοπούς ίσης μεταχείρισης στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των 55 χιλιάδων ευρώ, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενα έτη, πριν την έναρξη της εργοδότητης τους στη Δημοκρατία.

Περαιτέρω, δίνεται χαριστική περίοδος για νεους εργαζομένους 2 έτη και για υφιστάμενους 6 μηνών για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των 55 χιλιάδω ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά και ακόμη ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει κατατεθεί ήδη στη νομική υπηρεσία που αφορά τη διευκόλυνση όσον αφορά την παραμονή στην Κύπρο.

Επίσης, αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης στην Κύπρο των συζύγων των επαγγελματιών οι οποίοι θα επιλέξουν να εγκατασταθούν στο νησί μας αλλά και πρόσβαση στην αγορά εργασίας καθώς και τη δημιουργία one stop shop. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το πρόγραμμα ειναι από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και αφορά ειδικά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες φαινεται τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν το νησί μας για εγκατάσταση αλλά και για την έδρα τους.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του “Είμαστε σίγουροι ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα προωθηθεί περαιτέρω αυτή η ανάπτυξη του τομέα που αφορά και ένα στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης”.