Προχωρά η 3η δόση εμβολιασμού στην Κύπρο – Πάνω από 600 εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 09 09T121703.745 3η δόση, εμβολιασμοΣ

3Πέραν των 660 εμβολιασμών με τρίτη δόση διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα στους οίκους ευγηρίας, ενώ με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση στους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να αρχίσει να ειδοποιεί τηλεφωνικώς και τους ανοσοκατασταλμένους.

Προχωρεί κανονικά το πρόγραμμα

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, είπε ότι το πρόγραμμα που εκπονείται από την αρμόδια ομάδα του Υπουργείου Υγείας «προχωρεί κανονικά», για να σημειώσει ότι από την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν χορηγηθεί ενισχυτικές δόσεις σε 667 άτομα από όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή διενεργήθηκαν 149 εμβολιασμοί με τρίτη δόση, την περασμένη Δευτέρα 104, την Τρίτη 126, ενώ χθες Τετάρτη 288.

Σημείωσε πως το πρόγραμμα που εκπονείται θα προχωρήσει με τους επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα με όσους έχουν εμβολιαστεί Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα δρομολογηθούν οι τηλεφωνικές ειδοποιήσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, οι οποίοι επίσης έχουν εμβολιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Αύξηση κινητών μονάδων

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου κινητές μονάδες βρίσκονται καθημερινά σε όλες της επαρχίες της Κύπρου συνδράμοντας στο εγχείρημα της χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτές θα αυξάνονται σταδιακά αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται με εμβόλια της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των δεδομένων για το ενδεχόμενο τρίτης, ενισχυτικής, δόσης για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω του εμβολίου της Pfizer/BioNTech (Comirnaty) κατά του COVID-19, αλλά και για το ενδεχόμενο παροχής επιπρόσθετης δόσης εμβολίων mRNA (δηλαδή της Pfizer/BioNTech ή της Moderna) σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κοινοποιηθούν από τον ΕΜΑ εντός των επόμενων εβδομάδων, εκτός και εάν χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία.

Ο ΕΜΑ αξιολογεί αίτηση της εταιρίας για χρήση επιπρόσθετης δόσης έξι μήνες μετά την 2η δόση. Οι δόσεις για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους σχήμα ορίζονται ως ενισχυτικές καθώς στόχος μιας τρίτης δόσης θα είναι να αποκαταστήσει την προστασία αφότου αυτή εξασθενήσει.

Στο μεταξύ, ο EMA αξιολογεί επίσης δεδομένα για πιθανή 3η δόση εμβολίου mRNA (Comirnaty ή SpikeVax) σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επιτυγχάνουν επαρκές επίπεδο προστασίας από τον αρχικό εμβολιασμό τους μπορεί να χρειαστούν μια «ενισχυτική» δόση ως μέρος του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Πάντως ο ΕΜΑ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υπενθυμίζουν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στον γενικό πληθυσμό ωστόσο, προστίθεται, αξιολογούν την αίτηση που έχει κατατεθεί.